2006: Bouw van De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

De Efteling van 2000 tot 2009

In het eerste decennium van het nieuwe millennium wordt de Efteling verrijkt met De Vliegende Hollander, het Efteling Theater en Bosrijk.

Tussen 2000 en 2010 worden ook PandaDroom en het Efteling Museum aan het park toegevoegd, wordt het Anton Pieckplein volledig vernieuwd en komen de sprookjes Raponsje, Het meisje met de zwavelstokjes en Assepoester tot leven in het Sprookjesbos.

Zo zag de Pardoes Promenade in de Efteling er aan het begin van de eeuw uit - Foto: © Adri van Esch

Mooiste momenten

2000, het eerste jaar van het nieuwe millennium, heeft ‘De mooiste momenten beleef je wéér in de Efteling’ als jaarthema. Die mooiste momenten worden bereikt via de nieuwe Pardoes Promenade, een centrale hoofdstraat die van de spoorlijn bij de ingang tot aan de Brink loopt, de plek waar nu Symbolica staat. Ook de grote Brink opent in het eerste jaar van de nieuwe eeuw. Langs de bijna driehonderd meter lange entreelaan en op de Brink staan Wonderwachters, imposante bronskleurige lantaarnpalen. Vanuit de Pardoes Promenade lopen zijwegen naar het Sprookjesbos, naar het Spookslot en richting Fata Morgana. De laan eindigt in het hart van het park, waar bezoekers kunnen kiezen of ze richting Marerijk, Reizenrijk, Anderrijk of Ruigrijk lopen.

De geschiedenis van de Efteling in vogelvlucht

Kinderspoor in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Traptreintjes verhuizen

Het Kinderspoor – in de volksmond simpelweg ‘traptreintjes’ genoemd – krijgt in 2000 een nieuwe locatie: het populaire treinemplacement verhuist van de afgelegen hoek ten oosten van het Lavenlaar naar een opgespoten schiereiland in de Siervijver. In oktober beleeft de carrousel van Giezen en Vermolen zijn première in de Efteling. De schitterende, uit 1865 stammende draaimolen is het pronkstuk van het Carrousel Festival op de Speelweide. Tegenwoordig draait de historische molen zijn rondjes op het Anton Pieckplein.

Raponsje in de Efteling

Raponsje

Wie vanaf half mei 2001 in het Sprookjesbos van de Papegaai naar de Kleine Zeemeermin wandelt, komt voortaan de toren tegen waarin Raponsje tegen haar zin wordt vastgehouden. In het sprookje van de gebroeders Grimm heeft een jaloers toverkol het meisje met de lange staart opgesloten. Gelukkig komt een knappe prins haar redden. De uitbeelding in de Efteling is het laatste ontwerp dat Ton van de Ven voor het Sprookjesbos maakte. In 2001 pakt de Efteling ook flink uit met grote shows: naast de geliefde Sprookjesshow biedt het pretpark de bezoekers de ijsshow Efteling on Ice aan. In deze voorstelling – opgevoerd in een grote tent op de Speelweide en geproduceerd in samenwerking met Holiday on Ice – is een hoofdrol weggelegd voor mascotte Pardoes. Op schaatsen uiteraard!

De Dierenwereld in PandaDroom in de Efteling

Verjaardagscadeau PandaDroom

In 2002 pakt de Efteling groots uit. Daar heeft het attractiepark in Kaatsheuvel al reden toe: het bestaat vijftig jaar! De meeste aandacht gaat uit naar PandaDroom, een 4D-filmvoorstelling die in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds wordt opgezet en een prominente plek heeft gekregen aan de Pardoes Promenade. PandaDroom bestaat uit de buitenwachtrij Wandelwoud, de voorshow Wondergrot, de hoofdshow met als naam Wereldreis, de interactieve post-show Dierenwereld, een souvenirwinkel en een restaurant. Het hart wordt gevormd door de driedimensionale film SOS Planet, gemaakt door het Belgische bedrijf nWave. De film SOS Planet – met ijsbeer Ursula, zeeschildpad Aura en orang-oetan Oek in de hoofdrollen – is later onder de naam PandaVision ook te zien in Europa-Park, Hansa-Park en Liseberg. Prins Bernhard verrichtte als president van het Wereld Natuur Fonds de officiële opening van de jubileumattractie op 19 juni 2002. PandaDroom werd in 2019 omgevormd tot Fabula.

PandaDroom: attractie met een moraal

Hans Klok met Pardoes in de Efteling

Magiër Hans Klok

In het jaar dat de Efteling de vijftigste verjaardag viert opent ook de zaal van het Efteling Theater. De foyer is dan nog niet af, maar dat weerhoudt het park er niet van al een grote show te presenteren aan de maximaal 1200 gasten die het theater kan herbergen. In de Wonderlijke Efteling Show komen de sprookjes De gelaarsde kat en Ezeltje Strek je tot leven. De voorstelling heeft ook een prominente hoofdrolspeler: de bekende magiër Hans Klok. Het jaar waarin de Efteling Abraham ziet wordt voorts gemarkeerd met een jubileumtentoonstelling, een documentaire en het overzichtsboek Efteling, Kroniek van een Sprookje.

Schets van het Anton Pieckplein in de Efteling van Michel den Dulk

Anton Pieckplein

De met een Big E Award voor beste attractieparkshow ter wereld bekroonde Wonderlijke Efteling Show wordt in 2003 geprolongeerd. De rol van Hans Klok wordt overgenomen door zijn collega Christian Farla. Het Anton Pieckplein wordt helemaal opnieuw ingericht, naar een ontwerp van de jonge ontwerper Michel den Dulk die daarmee zijn carrière bij de Efteling, Europa-Park en Walt Disney Imagineering aanvangt. Het Anton Pieckplein draagt tot in het kleinste detail de kenmerken van de naamgever en de grondlegger van de Efteling. Ook nieuw is de foyer en het eigen restaurant van het Efteling Theater. In het voorjaar van 2003 kunnen bezoekers genieten van Het Sprookjesstrand: elf zandsculpturen gemaakt van 260.000 kilo zand beelden sprookjes van de Efteling uit.

Anton Pieckplein: een krulletje hier en een ornament daar

Het meisje met de zwavelstokjes in de Efteling in winterse sferen - Foto: © Adri van Esch

Zwavelstokjes en de tas van Bets

In 2004 neemt het meisje met de zwavelstokjes haar intrek in het Sprookjesbos van de Efteling. Het 25e sprookje is ontworpen door Michel den Dulk. Het is meteen zijn laatste ontwerp voor het Brabantse park; de ontwerper verhuist naar het Duitse Europa-Park. Het meisje met de zwavelstokjes wordt gezien als één van de best gelukte vertellingen in het Sprookjesbos, dankzij de manier waarop het droevige sprookje in beeld en geluid wordt uitgebeeld. Nieuw is ook het Efteling Museum, gehuisvest in een gebouwtje aan het Anton Pieckplein dat tot daarvoor in gebruik was bij de technische dienst. Aan het museum is – naar goed Efteling-gebruik – een verhaal gekoppeld: Toon en Bets woonden ooit in een knus huisje naast het Anton Pieckplein. Bets, altijd op stap met een grote boodschappentas, verzamelde door de jaren heen allerlei kleine en grote Efteling-schatten. Die verdwenen in haar tas en kregen vervolgens een plaatsje op de schappen in haar huisje. Bets is verdwenen – niemand weet waarheen – maar de attributen uit oude tijden zijn nog steeds te bewonderen in het huisje, nu omgetoverd tot museum.

Efteling Museum: altijd interessant

De heropening van Carnaval Festival met Loeki de Leeuw in 2005 in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Asjemenou

2005 is een rustig jaar met kleiner vernieuwingen en een internationale prijs: de Efteling mocht de prestigieuze Thea Classic Award in ontvangst nemen voor al het werk dat in meer dan vijftig jaar was verricht. In Carnaval Festival maakt narretje Jokie plaats voor Loeki de Leeuw. Het diertje was een jaar daarvoor door de Ster in de ban. Het grote publiek miste echter zijn korte grapjes tussen de reclamespotjes in en zijn verbaasde kreet ‘Asjemenou’. De Efteling sprong in het gat dat de Ster achterliet en gaf het leeuwtje een plaats in diverse taferelen van Carnaval Festival: borden op een stokje draaiend in China, hangend aan een liaan in Afrika en dansend in een rieten rokje op Hawaï. 2005 stond in het teken van de tweehonderdste geboortedag van Hans Christian Andersen. De wereldberoemde Deense sprookjesschrijver met een eigen show, met een suite in het Efteling Hotel (die in 2023 werd omgebouwd tot Droomvlucht Suite) en een expositie in het Efteling Museum.

Carnaval Festival: een feestje van ruim 35 jaar

2006: Bouw van De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Geen Vliegende Hollander

2006 moet het jaar worden van weer een grote nieuwe attractie: de Efteling wil bezoekers De Vliegende Hollander bieden, een combinatie van walk-through, darkride, achtbaan en watercoaster met een splash. De veelbelovende attractie zou op Eerste Paasdag 16 april openen, maar het park moest de opening uitstellen vanwege ‘de complexiteit van de attractie’. Vooral het aanhaken van de sloepen op de ketting van de liftheuvel levert grote hoofdbrekens op. De opening moet keer op keer worden verschoven en uiteindelijk zal De Vliegende Hollander niet meer opengaan in seizoen 2006. Aan De Vliegende Hollander, maar ook aan snelle attracties als Python en Vogel Rok, wijdt het pretpark de tentoonstelling ’25 jaar Sensatie in de Efteling’.

De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Willem van der Decken

In april 2007 opent eindelijk De Vliegende Hollander. De Efteling geeft er meteen een feestelijk tintje aan: de nieuwe attractie is een cadeautje voor het 55-jarig bestaan. In de attractie – gebouwd op een 17.000 vierkante meter groot terrein waarop in de beginjaren het openluchtzwembad lag – gaan bezoekers terug naar de Gouden Eeuw, de tijd waarin de Verenigde Oost-Indische Compagnie zijn triomfen vierde. Samen met kapitein Willem van der Decken trotseren gasten de vloek van het bekende spookschip uit de eeuwenoude sage. Een ritje in de 420 meter lange coaster duurt exact 3 minuten en 43 seconden, en voert door een ruim 22 meter hoge toren en over een 95 graden scherpe horseshoe-bocht. De ontwikkeling van De Vliegende Hollander kostte twintig miljoen euro. In het Efteling Theater staat in 2007 de parkshow TiTa Tovenaar: Tika is Jarig op de planken.

De Vliegende Fakir in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Tulpen

In 2008 zijn er een paar kleinere mijlpalen in de Efteling. Het sprookje De Tuinman en de Fakir bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan is er in het Efteling Museum een tentoonstelling te zien over dit sprookje, met foto’s en anekdotes van de bouw. Ook ter ere van deze vertelling, waarin de Oosterse sultan op zijn vliegend tapijtje heen en weer vliegt om afwisselend tulpen in twee borders te laten bloeien, krijgt het park een eigen tulp: de Tulipa Efteling. De witte bloem met gele stampers is officieel opgenomen in het International Cultivar Register of Tulip Names en een kruising tussen de zaailingen Shirley en Laverock. De Efteling Tulp wordt vijftig tot zestig centimeter groot en bloeit eind april. In september 2008 wordt de eerste steen gelegd voor vakantiepark Efteling Bosrijk.

Fakir kan weer jarenlang vliegen

De 100 miljoenste bezoeker van de Efteling wordt verrast door directeur Bart de Boer en Roodkapje

Honderd miljoenste bezoeker

Op verzoek van de bezoekers van de Efteling komt in 2009 Assepoester in het Sprookjesbos wonen. Het sprookje over het meisje dat een prinses wordt is het 26e in het befaamde bos. Assepoester vindt een onderkomen in een statig herenhuis aan het Herautenplein, naast het sprookje Sneeuwwitje. In 2009 ziet Holle Bolle Gijs Abraham. Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag werd in het Efteling Museum een tentoonstelling over de veelvraat ingericht. In 2009 ontvangt de Efteling de honderd miljoenste bezoeker sinds de opening van het park. In Ruigrijk start de bouw van een nieuw station voor de stoomtrein annex eetgelegenheid: Station De Oost. De Efteling breekt ook een attractie af: houten achtbaan Pegasus moet het veld ruimen voor opvolger Joris en de Draak. Van de balken, palen en latten van Pegasus worden herinneringsblokjes gezaagd die in het park te koop zijn.

Holle Bolle Gijs schrokt grote brokken

Het Poorthuys van vakantiepark Bosrijk bij de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Lovend over Bosrijk

Van 11 op 12 december 2009 overnachten de eerste gasten in Efteling Bosrijk. In Bosrijk kunnen 1150 gasten verblijven in vrijstaande Boshuysen, geschakelde Dorpshuysen of in appartementen en hotelkamers in het Poorthuys en het Landhuys. Het vakantiepark heeft een eigen restaurant, Het Eethuys, het overdekte zwembad Badhuys en het winkeltje Kleyn Waerenhuys. In het midden van het park ligt het Meer van Dromen, met daarin het Zandkasteel van Klaas Vaak. De pers is vol lof over het nieuwe verblijfspark van de Efteling. Volgens het AD steek het bungalowpark Center Parcs en Landal naar de kroon: “Het Poorthuys en het dorpsplein met geschakelde huisjes zijn een plaatje. Alsof ze er al eeuwen staan vormen de oud-Hollandse geveltjes een bont palet rondom de waterpomp op het plein.” De Belgische krant De Standaard noemt Bosrijk ‘nog meer een aanrader dan het pretpark zelf’: “De Boshuysen zijn allemaal opgetrokken in de natuurlijke materialen die bij de Efteling passen”. Met de komst van het vakantiepark is de Efteling een korte-vakantiebestemming geworden.

De Efteling in de fifties
De Efteling in de sixties
De Efteling in de seventies
De Efteling in de eighties
De Efteling in de nineties 
De Efteling van 2010 tot 2019
De Efteling vanaf 2020

Alles over de Efteling

2020/2022 © Samenstelling: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen