De Efteling vanaf 2020

De Efteling wordt hard getroffen door de wereldwijde coronapandemie: het park moet regelmatig de poorten sluiten. Nieuwe attracties zijn Max & Moritz, Nest, Sirocco en Archipel.

De start van het nieuwe decennium is slecht: in de jaren 2020, 2021 en 2022 moet de Efteling diverse keren de poorten verplicht sluiten vanwege de coronapandemie. Toch is er ook goed nieuws: de Efteling krijgt definitief groen licht om uit te breiden. En er openen nieuwe en vernieuwde attracties en eetgelegenheden, zoals Max & Moritz, Speelbos Nest, Sirocco en Bäckerei Krümel. De Efteling dost zich voor 2022 feestelijk uit: in dat jaar bestaat Nederlands bekendste pretpark zeventig jaar!

Verdwenen, maar niet vergeten

Kwajongens Max en Moritz

Op de plek van de Bobbaan opent in juni 2020 de dubbele achtbaan Max & Moritz. De attractie heeft twee sporen: een blauwe voor Max en een groene voor Moritz. Iedere baan is driehonderd meter lang. Max & Moritz is een ‘powered coaster’: de achtbaan heeft elektrisch aangedreven treinen die in snelheid kunnen variëren en niet – zoals gebruikelijk – vanaf grote hoogte vertrekken. De twee treinen kunnen per uur tweeduizend gasten vervoeren. Het thema van de achtbaan is gebaseerd op een bekend Duitse beeldgedicht over de twee kwajongens Max en Moritz, die de inwoners van hun dorp tot wanhoop drijven met hun kattenkwaad. De attractie staat op een oppervlakte van ongeveer 8.850 vierkante meter en voor de funderingen is in totaal zevenhonderd kubieke meter beton gestort. De treinen van Max & Moritz razen onder elkaar door en over elkaar heen door een glooiend Alpenlandschap met groene sparren, bergrozen en een kabbelend beekje.

Max & Moritz in Efteling: power to the powered
Interactief wachten op Max & Moritz

Donker jaar

2020 gaat helaas de boeken in als een donker jaar: door de crisis rond het coronavirus moet het park wekenlang volledig sluiten en is na de heropening de capaciteit drastisch gereduceerd. De Efteling beleeft daardoor zijn slechtste financiële jaar sinds de opening in 1952: de bedrijfsopbrengsten zijn met ruim 38 procent gedaald tot 140 miljoen euro. Slechts 2,9 miljoen mensen bezoeken de Efteling in 2020 en het park lijdt een verlies van 14,5 miljoen euro.

Speelbos Nest

In januari 2021 wordt het eerste speelelement geplaatst van het nieuwe Speelbos Nest, een drakentoren met twee glijbanen, waarvan er één toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Op 31 mei opent de inclusieve speeltuin met naast de drakentoren een speelwaterbed, een groot zeeschip en een bijna tachtig meter lang vlonderpad dat het speelbos omringt. De Efteling gaat in 2021 pas op 19 mei open, na een sluiting van een half jaar door de coronapandemie. Op 2 juni komt er gelukkig positief nieuws: de Raad van State keurt het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 definitief goed. De Efteling mag uitbreiden!

Wat kan de Efteling met 8 hectare?

Plaatgebak en broodpizza’s

Door de coronacrisis die de Efteling in alle hevigheid treft blijven de uitbreidingsplannen voor het nog braakliggende terrein ten oosten van het park nog in de ijskast. Wel wordt er gewerkt aan nieuwigheden op het bestaande parkterrein: Monsieur Cannibale en het Avonturen Doolhof maken plaats voor Archipel en Sirocco en op 1 december 2021 opent Bäckerei Krümel, waar de hele dag door vers plaatgebak, plaatbrood en broodpizza’s worden gebakken. Het jaar eindigt helaas weer in mineur: op 19 december belandt Nederland opnieuw in een lockdown en moet ook de Efteling de poorten noodgedwongen sluiten.

De Efteling wordt 70

2022 moet een gedenkwaardig jaar voor de Efteling worden: het park bestaat zeventig jaar! Een feestelijke start valt helaas in het water: de geplande opening van de attracties Sirocco en Archipel – de vervangers van Monsieur Cannibale en Avonturen Doolhof – op 1 januari gaat door de verplichte coronasluiting niet door. De primeur van de nieuwe Wereld van Sindbad laat even wat langer op zich wachten; eind januari openen de twee vernieuwde attracties alsnog voor het publiek. In diezelfde maand deelt de Efteling mee dat het park in 2024 wordt uitgebreid met een geheel vernieuwd themagebied met een overdekte attractie op de plaats van het uit 1978 daterende Spookslot. De nieuwe attractie blijft in het thema van het Spookslot. Daarnaast maakt het park bekend dat er pal achter het Huis van de Vijf Zintuigen, de hoofdentree van het attractiepark, een luxe hotel zal verrijzen. De jarige job kondigt voor 2022 ook allerlei festiviteiten aan: door het hele park komen slingers te hangen en schalt feestmuziek, en er komt een pop-up sprookje.

De geschiedenis van de Efteling in vogelvlucht

De Efteling in de fifties
De Efteling in de sixties
De Efteling in de seventies
De Efteling in de eighties
De Efteling in de nineties
De Efteling van 2000 tot 2009
De Efteling van 2010 tot 2019

Alles over de Efteling

2022 © Samenstelling: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen