‘Spookslot is als de etalage van De Bijenkorf’

Carnaval Festival-ontwerper Joop Geesink was kritisch op het Spookslot in de Efteling: “Het Spookslot, dat beleef je niet”.

De Efteling krijgt een nieuw hotel en er gaat iets gebeuren in of bij het Spookslot, verwachten de fans van de Efteling. Als het Spookslot inderdaad op de schop gaat, zou dat ongetwijfeld de goedkeuring van Joop Geesink hebben gehad. Want het Spookslot, dat beleef je niet, vond de bedenker van Carnaval Festival.

Al vele weken gaan er onder de fans en in de vaak goed geïnformeerde fan-communities van de Efteling twee nieuwtjes rond: het park krijgt een nieuw hotel en er gaat iets gebeuren met of rond het Spookslot. De Efteling heeft geen van beide veronderstellingen bevestigd, dus het blijven geruchten. Maar de fans weten het zeker: binnenkort komt het park in Kaatsheuvel officieel met een bekendmaking naar buiten.

Hotel op Dwarrelplein

Volgens de fans gaat de Efteling een luxe hotel bouwen pal naast het Huis van de Vijf Zintuigen, de hoofdentree van het attractiepark. Om ruimte te maken voor het hotel wordt het Dwarrelplein opnieuw ingericht, waardoor bezoekers bij aankomst een totaal andere eerste indruk van het attractiepark krijgen. Nu is het Dwarrelplein, het gebied tussen het entreegebouw en de Pardoes Promenade, nog een rommelig geheel, met onder meer eetgelegenheid De Vrolijke Noot, een gethematiseerde pinautomaat en een servicegebouw met toiletten, een hondenkennel en verhuur van wandelwagentjes. Al deze gebouwen zouden moeten wijken voor het hotel. De fans weten het zeker: over niet al te lange tijd wordt het nieuws bevestigd door het pretpark. Fan Jari Lambrechts uit Breda, voor wie de Efteling ‘een levensbehoefte’ is, maakte alvast een eigen artist impression van hoe het hotel eruit zou kunnen zien.

Geruchtenmolen

Ook het Spookslot draait al wekenlang rondjes in de geruchtenmolen van de fangemeenschap. In of bij deze uit 1978 stammende attractie gaat iets gebeuren, is de boodschap. De geruchten zijn mede gebaseerd op metingen die rond het gebouw zouden hebben plaatsgevonden en de constatering dat de Efteling mankementen aan het exterieur niet verhelpt.

Joop Geesink

Als het Spookslot daadwerkelijk wordt ‘geplust’, dan is er iemand die dat vanaf zijn wolkje in de hemel zou toejuichen: ‘ideeënman’ Joop Geesink was nooit een fan van de attractie en kwam daar openlijk voor uit. Geesink was de bedenker en ontwerper van Carnaval Festival, de eerste darkride die de Efteling kreeg (1984), nog voor Fata Morgana (1986), Droomvlucht (1993) en Symbolica (2017). In een interview dat Joop Geesink in het openingsjaar van Carnaval Festival met het Brabants Dagblad gaf, was hij uitgesproken eerlijk over het door Ton van de Ven ontworpen Spookslot. “Dat beleef je niet. Het is of je bij De Bijenkorf voor de etalage staat te kijken”, zei de man die vooral bekend werd van reclamemascotte Loeki de Leeuw, daarbij doelend op de enorme glazen ruit waarachter de hoofdshow van het Spookslot zich afspeelt.

Darkride

Eén van de geruchten is dat het Spookslot wordt omgebouwd tot darkride. Een ander gerucht is dat attractiefabrikant Intamin, in het Brabantse pretpark bekend van De Halve Maen en Piraña, betrokken zou zijn bij de onbevestigde plannen voor het Spookslot. Als dat officieel bekrachtigd zou worden door de Efteling, steekt Joop Geesink ongetwijfeld vanaf zijn plekje in het firmament ter goedkeuring een duim omhoog.

Pretparken verwennen fans
Wat is ‘plussing’?

27 november 2021 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Artist impression: Jari Lambrechts

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen