‘Spookslot is als de etalage van De Bijenkorf’

Carnaval Festival-ontwerper Joop Geesink was kritisch op het Spookslot in de Efteling: “Het Spookslot, dat beleef je niet”.

De Efteling krijgt een nieuw hotel en het Spookslot maakt plaats voor een compleet nieuwe, overdekte attractie. Dat het Spookslot tegen de vlakte gaat, zou ongetwijfeld de goedkeuring van Joop Geesink hebben gehad. Want het Spookslot, dat beleef je niet, vond de bedenker van Carnaval Festival.

Al maanden wisten de fans van de Efteling het zeker: het park gaat een luxe hotel bouwen pal naast het Huis van de Vijf Zintuigen, de hoofdentree van het attractiepark. Om ruimte te maken voor het hotel wordt het Dwarrelplein opnieuw ingericht, waardoor bezoekers bij aankomst een totaal andere eerste indruk van het attractiepark krijgen. Nu is het Dwarrelplein, het gebied tussen het entreegebouw en de Pardoes Promenade, nog een rommelig geheel, met onder meer eetgelegenheid De Vrolijke Noot, een gethematiseerde pinautomaat en een servicegebouw met toiletten, een hondenkennel en verhuur van wandelwagentjes. Al deze gebouwen moeten wijken voor het hotel. Op 24 januari 2022 bevestigde de Efteling het nieuws: er komt een gebouw met zeven verdiepingen, 143 kamers, een spa en twee restaurants. Fan Jari Lambrechts uit Breda, voor wie de Efteling ‘een levensbehoefte’ is, maakte alvast een eigen artist impression van hoe het hotel eruit zou kunnen zien.

Geruchtenmolen

Ook het Spookslot draaide wekenlang rondjes in de geruchtenmolen van de fangemeenschap. In of bij deze uit 1978 stammende attractie gaat iets gebeuren, was de boodschap. De geruchten waren mede gebaseerd op metingen die rond het gebouw zouden hebben plaatsgevonden en de constatering dat de Efteling mankementen aan het exterieur niet verhelpt. Ook dat gerucht is inmiddels door de Efteling bevestigd: het Spookslot gaat nog in 2022 tegen de vlakte om plaats te maken voor een volledig nieuwe, overdekte attractie.

Joop Geesink

Dat het Spookslot vervangen wordt, wordt vanaf een wolkje in de hemel door iemand toegejuicht: ‘ideeënman’ Joop Geesink was nooit een fan van de attractie en kwam daar openlijk voor uit. Geesink was de bedenker en ontwerper van Carnaval Festival, de eerste darkride die de Efteling kreeg (1984), nog voor Fata Morgana (1986), Droomvlucht (1993) en Symbolica (2017). In een interview dat Joop Geesink in het openingsjaar van Carnaval Festival met het Brabants Dagblad gaf, was hij uitgesproken eerlijk over het door Ton van de Ven ontworpen Spookslot. “Dat beleef je niet. Het is of je bij De Bijenkorf voor de etalage staat te kijken”, zei de man die vooral bekend werd van reclamemascotte Loeki de Leeuw, daarbij doelend op de enorme glazen ruit waarachter de hoofdshow van het Spookslot zich afspeelt.

Geen darkride

De Efteling heeft nog niet bekend gemaakt wát er in de plaats komt van het Spookslot. Eén van de geruchten was dat het Spookslot wordt omgebouwd tot darkride. Dat blijkt onjuist: er komt een compleet nieuwe attractie. Een ander gerucht is dat attractiefabrikant Intamin, in het Brabantse pretpark bekend van De Halve Maen en Piraña, betrokken zou zijn bij de plannen voor een attractie op de plek van het Spookslot. Nu de nieuwe toevoeging – die 25 miljoen euro gaat kosten – officieel bekrachtigd is door de Efteling, steekt Joop Geesink ongetwijfeld vanaf zijn plekje in het firmament ter goedkeuring een duim omhoog.

Pretparken verwennen fans
Wat is ‘plussing’?

27 november 2021/24 januari 2022 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Artist impression: Jari Lambrechts

Meest bezochte parkprofielen