‘Ik heb veel van mezelf in de karakters gelegd’

Ontwerper Robert-Jaap Jansen over de Maartse Haas, de Gekke Hoedenmaker, verlichte lampions, geglazuurde kikkers en andere wonderlijkheden in Efteling Wonderland.

De bonte kleuren, de aanstekelijke muziek, de dwaze hoedjes, de vlaggetjes, slingers en lampions, de vrolijkheid spat ervan af. De feestelijk gedekte theetafel vol kopjes, taartjes en feesthoedjes, de geuren en smaken – in de bubbeltjes-ijsthee proef je perzik, kokos, appel of ananas – wie op de Speelweide van de Efteling het tijdelijke Wonderland in stapt, kan niet anders dan een goed humeur krijgen. Ja, zelfs al zou je die ochtend met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. En dat is precies de bedoeling van het Kaatsheuvelse attractiepark: bezoekers onderdompelen in een maf verjaardagsfeestje waarin ze zelf een rol spelen.

Wonderbaarlijke details

“Dat is het meest wonderlijke: je zit als gast echt in een scène van een sprookje”, vertelt ontwerper Robert-Jaap Jansen. Daarmee beleeft de Efteling een primeur: niet eerder was er een sprookje waarbij de gasten zelf actief betrokken worden. In Wonderland kun je zo een uur ronddwalen en telkens weer ontdek je nieuwe wonderbaarlijke details. “De hele tafel met de grappige theekopjes en gekke hoeden, en de tentjes, ik vind het een mooi geheel”, kijkt Robert-Jaap tevreden om zich heen. “Steeds opnieuw duikt daar weer dat rare Witte Konijn op, en in de moestuin van de Maartse Haas ligt een grote appel waarmee mensen op de foto kunnen. Ze poseren op een afstand waardoor ze die appel schijnbaar op hun hand houden. Of ze staan zo dat het lijkt alsof ze erin happen. Ik heb mensen gezien die zogenaamd de manshoge tulpen vasthouden die hier in het tuintje staan. De creatieve Instagram-mogelijkheden die de gasten zelf bedenken, die vind ik heel grappig.”

Lees verder onder de foto’s

Wonderlijk uitpakken

De aanleiding tot het bouwen van Efteling Wonderland is de zeventigste verjaardag van het beroemde Sprookjesbos. In 1952 konden de bezoekers van het park zich voor het eerst vergapen aan tien sprookjestaferelen opgesteld in een diep bos. Vanaf de eerste openingsdag – op Hemelvaartsdag, 31 mei 1952 – was het concept een succes. Het Sprookjesbos groeide in de loop van zeven decennia uit tot dertig sprookjes en de Efteling verwierf tot ver over onze landsgrenzen bekendheid met de unieke attractie. Een sprookje als verjaardagscadeautje voor de bezoekers lag dan ook voor de hand. Het zou een klein, tijdelijk tafereeltje in het Sprookjesbos worden, zo was aanvankelijk het plan, vertelt Robert-Jaap. “Gaandeweg het proces kwamen er zoveel ideeën en werd het zo leuk, toen hebben we gezegd: dit moet groter worden en meer mensen moeten dit gaan zien. Toen kwamen we op deze locatie, de Speelweide, en ja, dan moet je ook wonderlijk uitpakken. En dat hebben we gedaan!”

Drie bijzondere personages

Bezoekers betreden Efteling Wonderland door het konijnenhol; het Witte Konijn wijst hen de weg. Ze komen dan uit in het kleurrijke volkstuintje van de Maartse Haas, waar de Gekke Hoedenmaker op de gasten wacht voor een heuse tea party. Robert-Jaap heeft een band met alle drie de personages: “Ze zijn al heel lang in de Efteling, al zeventig jaar. Maar speciaal voor het jubileum openbaren ze zich als de feestgangers van het park. Als er sprookjesfiguren verstand hebben van versieren, slingers ophangen en taarten maken, zijn het deze drie figuren wel. Ik heb als ontwerper veel van mezelf in deze karakters gelegd ja, dat moet ik toegeven. Maar ik heb natuurlijk het verhaal Alice in Wonderland van de Britse auteur Lewis Carroll uit 1866 als inspiratiebron gebruikt. We benadrukken wel: deze drie figuren wonen al heel wat jaren in de Efteling.”

Zeven zetels

Tussen de tientallen stoelen die rondom de immense feesttafel zijn opgesteld, staan er zeven die gewijd zijn aan een bekende Efteling-bewoner. Bezoekers mogen er ook gerust even op plaatsnemen, en wie goed luistert hoort een wat cryptische aanwijzing aan wie de stoel toebehoort. Holle Bolle Gijs heeft zijn eigen zitplaats, Roodkapje ook. Robert-Jaap Jansen zakt het liefst even onderuit in de fauteuil die gewijd is aan de Trollenkoning; met het koninklijke gouden kroontje op de rugleuning. “Ik ben fan van de Trollenkoning omdat hij vaak heel wijze dingen zegt”, glimlacht Robert-Jaap. “Hij zegt heel veel, kun jij dat niet verstaan dan? De stoel van Droomvlucht vind ik ook leuk, met dat elfje op de rugleuning. Eenmaal onderuitgezakt op zo’n bijzondere zetel word je toegesproken in een klein hoorspelletje. Dan moet je raden van wie de stoel is. Op de achterkant staat een hint, en op het bord ligt vaak ook nog een aanwijzing. Iemand praat over ‘van hot naar her vliegen’. Nou, dan weet je al wie dat is, de Fakir. Oh sorry, dat mag ik niet verklappen natuurlijk.”

Lees verder onder de foto’s

Geglazuurde kikkers

Aan de rand van de moestuin kunnen de feestgasten souvenirtjes kopen, enkele spelletjes spelen of zich tegoed doen aan de heerlijkheden van een high tea. “Ik heb de bubble tea nog niet geproefd, maar die schijnt erg lekker te zijn”, verheugt Robert-Jaap zich. “Ik hoor ook veel mensen enthousiast praten over de corndogs die hier in Wonderland te koop zijn; wat dat nou precies is weet ik nog niet. Maar de Pieckse taarten hier op de tafel, daar ben ik echt dol op! Het glazuur springt van je tanden, maar ik zou er zo mijn tanden in willen zetten. Er zit een heel mooie taart bij, met geglazuurde kikkers rondom.”

Meest wonderlijke ervaring

“Hier hangen allemaal mooie, gekleurde lampionnen”, begint Robert-Jaap Jansen als we vragen naar zijn meest wonderlijke ervaring in het pop-up sprookje van de Efteling. “Ik was hier ook vaak ‘s avonds. Dan zat ik op een van deze stoelen en keek zo schuin de lucht in. Ik zag de verlichte lampionnen tegen de achtergrond van de donkerzwarte hemel. Stiekem vond ik dat heel erg leuk! Dat refereert namelijk aan de logo’s en de sfeer die we hebben gecreëerd voor 70 jaar Efteling. Een zwarte ondergrond met daarop gekleurde elementen uit het park. En die jubileumuitingen zijn weer geïnspireerd op het hoesje van het singeltje ‘Liedjes en melodietjes van De Efteling’ dat Anton Pieck in de jaren zestig ontwierp. Ik vond het heel speciaal dat ik dat allemaal terugzag bij die brandende lampionnen in de gitzwarte nacht. De lampjes zijn ruimtelijke confetti en de kleurtjes tegen de donkere achtergrond passen wonderwel bij de uitstraling van ons zeventigjarig jubileum.”

Niet meer schuw

Het vrolijke Wonderland staat een half jaar in de Efteling, tot en met 3 oktober. “Ik hoop eigenlijk een beetje dat de Maartse Haas, de Gekke Hoedenmaker en het Witte Konijn na die periode niet meer weg willen”, verklapt Robert-Jaap. “Dat ze niet meer zo schuw zijn om uit het bos te treden en de bezoekers te ontmoeten. Dat zou ik heel leuk vinden. Je weet het nooit; er ligt nog heel veel in de toekomst besloten.”

De geschiedenis van de Efteling

De Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas organiseren om 13.45, 14.45, 15.15 en 16.00 uur hun dwaze birthday-teaparty. Tussen 12.30 en 13.45 uur en tussen 16.15 en 17.30 uur zijn er meet-and-greets in Efteling Wonderland.

2 april 2022 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch en Levin den Boer (Efteling)

Meest bezochte parkprofielen