Het Fantasierijk in de Efteling

De ingang en het kloppend hart van de Efteling worden gevormd door het Fantasierijk.

Elke bezoeker komt gegarandeerd in het Fantasierijk, want dit nieuwe rijk is niet alleen de entree van het park maar ook nog eens het kloppend hart. Alle wegen komen samen in dit themagebied en ingangslaan Pardoes Promenade loopt linea recta naar de enige en grootste attractie van het Fantasierijk: Symbolica.

Symbolica in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Symbolica

In Symbolica, Paleis der Fantasie gaan bezoekers op audiëntie bij koning Pardulfus Domerano. In de statige vestibule wacht lakei O.J. Punctuel de gasten op. Vanaf de trap legt hij hen de etiquette voor dit hofbezoek uit. Vervolgens komt parkmascotte Pardoes de Tovernar op de proppen; hij neemt de bezoekers verder mee het paleis in.

De gasten stappen in Fantasievaarders, kleine karretjes voor zes personen die ingezet worden voor het paleisbezoek. Bezoekers kunnen kiezen uit drie verschillende tours door het immense gebouw: de Heldentour, de Muziektour en de Schattentour. De verrassende tocht voert onder meer door het Observatorium van Grootmagister Almar en over het Panoramabalkon. Hoogtepunt is de Koningszaal waar zojuist een koninklijk feest wordt gevierd. Koning Pardulfus zit er aan de rijk gevulde eettafel en over de dansvloer walsen kleurrijke danskoppels.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – kinderen onder 1 meter hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene – babyswitch en single riders line aanwezig.

Het Huis van de Vijf Zintuigen, de ingang van de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Het Huis van de Vijf Zintuigen

In 1996 verving de Efteling de te klein geworden Ingang West door Het Huis van de Vijf Zintuigen. Ontwerper Ton van der Ven vond dat het ingangsgebouw enerzijds moest lijken op een openhangend gordijn van een uitnodigend theater en anderzijds naadloos diende te passen in het glooiende Brabantse landschap. Hij ontwierp een gebouw met vier punten en een achterliggend rond gebouw met één punt, bedoeld voor een souvenirwinkel. De vijf dakpunten, waarvan de middelste een hoogte van ruim 40 meter haalt, geven het indrukwekkende gebouw de naam Het Huis van de Vijf Zintuigen. Het dak, helemaal bedekt met riet, wordt volledig ondersteund door houten balken, die elkaar op 331 knooppunten ontmoeten. ’s Avonds lichten in het dak honderden witte led-lampjes op.

Dit zijn de mooiste ingangen van pretparken

Eft Aquanura zomer 17pers

Aquanura

Op de Vonderplas – naast Fata Morgana en vlakbij de in- en uitgang van de Efteling – wordt aan het eind van elke dag de fonteinenshow Aquanura opgevoerd. Deze derde grootste fonteinenshow van de wereld is een eerbetoon aan de eerste waterattractie die de Efteling bij de opening in 1952 rijk was: De Kikkerkoning op het Herautenplein. Aquanura is een twaalf minuten durend schouwspel van dansende fonteinen, draaiende kleurvlakken, hoogopspuitende waterstralen en bonte lichtpatronen, ondersteund door herkenbare Efteling-melodieën van sprookjes als De rode schoentjes en De Indische waterlelies, maar ook van attracties als Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht. Bij het waterspektakel zorgen tweehonderd fonteinen en negenhonderd lampen voor een symfonie van water, licht, mist, kleur, muziek en vuur.

Informatie

Kleurrijke show geschikt voor het hele gezin – Openluchtvoorstelling – Duur: circa 12 minuten – De show wordt vaak meerdere malen per dag opgevoerd, steeds aan het eind van de dag – Showtijden staan op de borden bij de Vonderplas – De beste show is de avondshow – De mooiste plek om het spektakel te volgen is het vlonderterras langs de spoorlijn.

De première van Aquanura in de Efteling

Efteling Theater - Foto: © Adri van Esch

Efteling Theater

In 2002 kunnen bezoekers voor het eerst naar een voorstelling in de nieuwe theaterzaal van de Efteling. In de twaalfhonderd zitplaatsen tellende zaal met balkon staat dan de Wonderlijke Efteling Show met illusionist Hans Klok op de planken. Later volgen nog de shows over Hans Christian Andersen en TiTaTovenaar. In de wintermaanden van 2003/2004 programmeert de Efteling voor het eerst een musical in het grote theater: Doornroosje. De accommodatie is dan inmiddels uitgebreid met restaurant Applaus en een foyer over twee verdiepingen van duizend vierkante meter.

Het Efteling Theater mag zich rekenen tot de vijf grootste schouwburgen van Nederland. Het paleisachtige complex is professioneel uitgerust, met een achttien meter hoge toneeltoren, een beweegbare orkestbak, een repetitieruimte en een artiestenfoyer. Na succesvolle musicals als Annie en Assepoester werd in 2008 besloten het theater los te weken van het attractiepark. Er worden geen parkshows meer in de zaal opgevoerd; het Efteling Theater is uitsluitend nog het toneel van musicals en speciale evenementen.

Dagje eten in de Efteling

Efteldingen in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Efteldingen

In het ronde gebouw direct achter de hoofdentree van de Efteling is Efteldingen gevestigd. Het is de grootste souvenirwinkel van het park, met het meest omvangrijke aanbod aan gethematiseerde cadeautjes en Efteling-speelgoed. In de verdieping tussen Efteldingen en het entreegebouw is de studio van Efteling Kids Radio gehuisvest.

Plattegrond op het Dwarrelplein in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Services

Het Fantasierijk is het gebied waar de meeste servicefaciliteiten van de Efteling gevestigd zijn. Komend vanaf het parkeerterrein is rechts van het entreegebouw een pad naar de onbewaakte fietsenstalling. Een fiets stallen is gratis.

In het entreegebouw Huis van de Vijf Zintuigen bevindt zich links de Gastenservice, waar inlichtingen kunnen worden ingewonnen en gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven en opgevraagd. Links van de Gastenservicebalie is een openbare telefoon. Achter de kassa-units zijn automaten gestationeerd waar uitrijkaarten voor het parkeerterrein kunnen worden gekocht (auto: € 12,50 per dag). Die kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de kassa’s zelf. Rechts in het entreegebouw zijn toiletten.

Na de kaartcontrole lopen bezoekers linksaf in de richting van het park. Meteen na het toegangshek zijn gratis plattegrondjes verkrijgbaat. Aan de linkerhand staat ook een grote plattegrond van het park. Links ligt ook een gebouw waar wandelwagentjes kunnen worden gehuurd (€ 4,00 per stuk), rolstoelen beschikbaar zijn (vooraf reserveren), een garderobe is gevestigd (jassen/tassen: € 1,50 per stuk) en eerder in het park gekochte souvenirs kunnen worden afgehaald (Souvenir Express). Er zijn ook toiletten. Iets verderop staat een geldautomaat.

Halverwege de Pardoes Promenade, bij de ingang naar het Spookslot, staat een informatiebord met plattegrond en actuele wachttijden en aan het einde van de ingangslaan, vlak voor het centrale plein Hartenhof, is in een grote schatkist een tweede geldautomaat beschikbaar.

Polles Keuken in het Rijk der Fantasie in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Horeca in het Fantasierijk

Vlak voor Symbolica bevindt zich pannenkoekenrestaurant Polles Keuken. In dit levendige restaurant – genoemd naar Polle, het koksmaatje aan het hof van koning Pardulfus Domerano – worden allerlei zoete en hartige pannenkoeken geserveerd. In de naastgelegen Gebrande Boon zijn koffie met koeken, cupcakes en broodjes verkrijgbaar en het Happiness Station heeft ijsspecialiteiten. Rondje van de Molen – aan het pad naar het Marerijk – doet donuts bij de koffie.

In het roodpluchen theaterrestaurant Applaus is Pinokkio’s Restaurant gevestigd. De eetgelegenheid met de Italiaanse kaart kan vierhonderd gasten herbergen en is geopend op drukke dagen. In gordijnen en meubelstoffering is 865 meter rode velours verwerkt. Opvallend is de blauwe bank bij de bar, gemaakt van honderd meter velours. Zowel het interieur als het serviesgoed is door de eigen ontwerpers van de Efteling ontworpen. Op het terras van Applaus staat een beeld van een vrolijke nar die een zorgeloze middag of avond uit voor de gasten symboliseert.

Fantasierijk herbergt ook nog zelfbedieningsrestaurant De Vrolijke Noot, een vestiging van de bekende keten La Place. Op het menu staan drankjes, huisgemaakte belegde broodjes, pasta en pizza en warme gerechten. Voor kinderen is er een speciaal smulmenu. De Vrolijke Noot heeft in totaal tweehonderd zitplaatsen, zowel binnen als buiten. Vlak naast de spoorwegovergang staat een oliebollenkraam.

Alle plekken in de Efteling waar je je honger kunt stillen

 Alles over de Efteling
 Andere Rijken in de Efteling: Marerijk – Ruigrijk – Reizenrijk – Anderrijk
 Naar het Sprookjesbos van de Efteling

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen