SÄRKÄNNIEMI

Op een schiereiland in de stad Tampere ligt attractiepark Särkänniemi. Op de hoogste toren van Finland kijken bezoekers over het pretpark uit.

Tampere is de op twee na grootste stad van Finland, na Helsinki en Espoo. De stad ligt tussen de grote meren Näsijärvi en Pyhäjärvi in. Op een schiereiland in het eerste meer waren in de achttiende eeuw bierbrouwerijen gevestigd. In de vorige eeuw kreeg het gebied de naam Särkänniemi en was er veel bedrijvigheid rond een gigantisch pakhuis voor de houtindustrie. De brouwerijen en de houtopslag werden in de jaren zestig gesloopt. In 1973 opende op Särkänniemi het kleine kinderpretpark Neula. Twee jaar later nam de gemeente Tampere het amusementsparkje over, met de bedoeling op het schiereiland een veelvoud aan recreatiemogelijkheden aan te bieden.

Lees verder onder de foto’s

Het plan van de gemeente slaagde: tegenwoordig bezoeken 1,1 miljoen mensen het schiereiland Särkänniemi, dat op slechts een kilometer van het stadscentrum ligt. Ruim de helft daarvan bezoekt het attractiepark Särkänniemi. Grote trekpleisters zijn ook het aquarium, het Sara Hildén Art Museum met beeldenpark, de gethematiseerde kinderboerderij Doghill Fairytale Farm en de uitkijktoren Näsinneula. De toren, geopend in 1970, is met 168 meter de hoogste van Finland. Op de top heb je een schitterend uitzicht over Tampere en kun je ook nog eens lekker eten in draaiend restaurant Näsinneula of een drankje bestellen in Neula Sky Café.

Lees verder onder de foto’s

Hoewel Särkänniemi de naam is van het hele schiereiland duiden de meeste mensen met Särkänniemi toch het pretpark aan. Het attractiepark telt vijf achtbanen. De vier meest spectaculaire – Hype, Tornado, Trombi en MotoGee – hebben een internationaal klinkende naam. Dat is bijzonder, omdat bijna alle andere attracties naast een Engelse naam ook nog de tongbrekende Finse naam voeren. Zo heet de kinderdraaimolen met springende wortels Hopping Carrots en in het Fins Pomppivat Porkkanat. Nog wat voorbeelden: draaimolen Bat Delivery heet in het Fins Lepakkolähetti, autobaan Truck Race is Rekkaralli en wildwaterbaan Rapids Ride heet voor Finnen Koskiseikkailu. Wij houden, voor het gemak, de Engelstalige namen aan.

Lees verder onder de foto’s

De meest opvallende achtbaan is Hype. Door de locatie midden in het vrij open park, maar ook door de bijzondere wokkelvorm. De treinen gaan op 46 meter hoogte in een langgerekte lus over de kop en bereiken een topsnelheid van honderd kilometer per uur. De achtbaan die je het eerste tegenkomt is Tornado; de entreeweg loopt over de rails van deze baan. Tornado gaat vijfmaal over de kop. MotoGee en Trombi zijn achtbanen met bijzondere zitplaatsen. Bij MotoGee zitten berijders op een motor en in Trombi liggen ze languit op hun buik in het karretje. Over Trombi zijn de meningen verdeeld: de rit door twee loopings wordt door menigeen als erg oncomfortabel ervaren.

Lees verder onder de foto’s

Wie na de achtbanen nog zin heeft in meer adrenalinekicks stapt in X, een slingerende en draaiende pendule die met tachtig kilometer per uur tot een hoogte van dertig meter schommelt. Of in Boom, de vrijevaltoren waarin je tot 68 meter hoogte naar beneden wordt geschoten. Voor warme dagen heeft Särkänniemi twee waterattracties: de boomstammenbaan Log Ride (in het Fins: Tukkijoki) en de wat afgelegen wildwaterrivier Rapids Ride (Koskiseikkailu in het Fins).

Lees verder onder de foto’s

De voorganger van Särkänniemi – pretpark Neula – was volledig gericht op kinderen. Dat is nu anders, maar Särkänniemi heeft nog steeds wel een groot aanbod voor de jeugdige bezoekers. Rond de mascotte van het park, het schattige varkentje Pouta, is een compleet themagebied ontwikkeld: Kärsänniemi. De kleurrijke kinderattracties zijn gethematiseerd rond de vriendjes van Pouta: het konijntje Kajo, het vleermuisje Leimu, de mol Myrsky en het lammetje Lauha.

Lees verder onder de foto’s

Attracties

Snelle attracties: Hype (achtbaan met een langgerekte looping) – Tornado (loopingachtbaan) – MotoGee (achtbaan met motoren) – Trombi (liggend door loopings) – Boom (vrijevaltoren) – X (draaiende reuzenschommel) – Viking Ship (schipschommel)

Familieattracties: Caterpillar Ride (familieachtbaan) – Surge (disk-coaster) – Auto Racing (botsauto’s) – Troika, High Voltage en Take Off (snelle draaimolens) – Rapids Ride en Log Ride (wildwaterbanen) – Kärsänniemi (kindergebied met kleurrijke attracties) – Lake Carousel (zwevende draaimolen) – Swing Carousel (zweefmolen) – Crazy Bus, Bumblebee, Candy Boat, Lighthouse, Airplanes, Coffee Cups (kinderattracties)

Show: Er worden regelmatig concerten en shows gegeven op het openluchtpodium Estraadi, midden in het park.

Restaurants

Riemu (buffetrestaurant met warme gerechten zoals gehaktballetjes en kippenvleugels, salades) – X-BRGR (hamburgers, friet, kipnuggets) – Suolapala (hotdogs, worstjes, friet) – Vohvelikahvila (hartige en zoete wafels) – Pizzeria Pelle (pizzabuffet) – Ilo (à la carte-restaurant in uitzichttoren Näsinneula, vooraf tafel reserveren aanbevolen)

Waar?

Särkänniemi, Laiturikatu 1, 33230 Tampere, Finland, tel. +358 207 130 200 • Särkänniemi ligt op een kilometer afstand van het stadscentrum van Tampere. Wie met de auto komt, kan parkeren op de kleine parkeerplaats naast het park (€ 15,00 per dag) of in de nabijgelegen parkeergarages Plevna, Näsinkulma and Frenckell (€ 14,00 per dag) • Openbaar vervoer: buslijn 2 vertrekt vanaf de achterkant van het treinstation van Tampere. De bus rijdt in circa twintig minuten naar de ingangspoort van Särkänniemi. Ook tramlijn 3 rijdt naar het park. Vanaf de halte Särkänniemi is het nog ongeveer acht minuten lopen tot aan de entree. Wie loopt van het station naar het attractiepark is ongeveer een haf uur onderweg • Kaart

Wanneer?

Särkänniemi is open van 30 april tot en met 21 september 2024. Dagelijks geopend van 28 mei tot en met 24 augustus. Daarvoor en daarna in de weekenden open en op sommige werkdagen; check de parksite. In de zomermaanden open van 10.00 tot 20.00 uur. In lente en herfst later open: vanaf 12.00 uur • In oktober opent het pretpark voor Karmiva Karnevaali, het familievriendelijke Halloween-evenement van Särkänniemi • De Näsinneula-uitkijktoren en het aquarium zijn het hele jaar geopend.

Druk?

Aantal gasten dat het attractiepark bezoekt: 665.000 per jaar.

Kosten

Särkänniemi biedt de keus uit een entreeticket inclusief alle attracties (€ 43,00) of een ticket voor uitsluitend entree (€ 9,90). Voor Doghill Fairytale Farm, het aquarium en uitkijktoren Näsinneula moet apart entree worden betaald: vanaf € 9,90 per persoon per attractie.

Fun facts

Van 2012 tot en met 2022 had Särkänniemi een speciaal themagebeid rond de Angry Birds, het populaire computerspel van het eveneens Finse Rovio Entertainment. Het Angry Birds Land had attracties voor kleinere kinderen, waaronder de Angry Birds Adventure Course, een ontdekkingsroute met tunnels, trappen en glijbanen. Nadat in 2022 de licentieovereenkomst met Rovio afliep, werd Angry Birds Land vervangen door het themagebied Kärsänniemi.

Tot 2016 had Särkänniemi een eigen dolfinarium. Het complex werd uit oogpunt van dierenwelzijn gesloten. De dolfijnen werden overgebracht naar het Attica Zoölogisch Park in Athene.

Net als de Nederlanders zijn de Finnen dol op drop. In het park staan diverse speciale dropwinkeltjes, waar onder meer meterslange dropveters te koop zijn.

Tip

Het entertainmentcomplex op Särkänniemi omvat ook de kleine gethematiseerde dierentuin Doghill Fairytale Farm, in het Fins Koiramäen Eläinpuisto. In het een hectare grote dierenparkje wonen pony’s, varkens, schapen en lama’s. Het park is gethematiseerd naar de kinderboeken van de Finse schrijver Mauri Kunnas. Het Café von Guggelböö, het snoepwinkeltje Tropin & Nekun Apteekki en het kasteeltje van graaf Drakkula zijn gevestigd in sprookjesachtige gebouwen. In het Doghill Farm Theatre worden kindervoorstellingen gegeven.

Verder lezen

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Tiia Monto, Tuija Aalto, Särkänniemi

Meest bezochte parkprofielen