Land van Ooit Drunen Roze Kasteel

Doorzoekingen Land van Ooit

Land van Ooit Drunen Roze Kasteel

De Belgische politie heeft met assistentie van Nederlandse collega’s op vier plaatsen in Nederland doorzoekingen verricht en documenten in beslag genomen voor onderzoek naar mogelijke fraude met geld van Ooit Tongeren. 

De huiszoekingen vonden onder meer plaats in het Land van Ooit in Drunen. In Vught werd de woning van Tobias Taminiau doorzocht, zoon van Ooit-oprichter en -exploitant Marc Taminiau. Bij de huiszoekingen zijn verschillende personen verhoord.

Het bezoek aan het Land van Ooit aan de Parklaan in Drunen was volgens directrice Mascha van Till-Taminiau kort. “Ze waren aan het verkeerde adres. Ik heb niks te verbergen. Ze hebben hier niks meegenomen. Het ging hen ook niet om het Land van Ooit”, aldus Van Till in het Brabants Dagblad. Er werden in Drunen wel zaken ‘ter analyse’ meegenomen.

Ooit Tongeren opende in op 16 juni de poorten en ging al op 28 augustus failliet. Justitie doet onderzoek naar 1,2 miljoen euro die door ex-exploitant Taminiau naar Nederland zou zijn gesluisd. Mascha van Till nam de exploitatie in Drunen vorig jaar van haar vader Marc over. “Er is sinds ik directeur ben geen cent uit Tongeren hierheen gegaan.”

Directeur

De doorzoekingen in Nederland hebben rechtstreeks te maken met de problemen van Ooit in het Belgische Tongeren. Al anderhalve maand na de opening van het nieuwe Land van Ooit nam directeur Jan Nonneman ontslag. Over de reden van zijn vertrek werd door alle partijen gezwegen. Nonneman was voormalige directeur van onder meer dierenpark Gaia in Kerkrade. Hij hamerde er voor de opening steeds op dat Ooit Tongeren ‘edutainment’ biedt, een kindvriendelijk park is dat kinderen iets bijbrengt over de geschiedenis van de Romeinen, en in dat opzicht niet concurreert met het goedlopende overdekte themapark Plopsa Indoor in het naburige Hasselt.

{googleads left}Faillissement

Maar ondanks de ontkenning van Nonneman dat hij vertrok vanwege de sterk tegenvallende bezoekerscijfers, redde het nieuwe park het niet. Ooit Tongeren sloot op 28 augustus al weer de poorten. Exploitant Marc Taminiau vroeg zelf het faillissement van zijn nieuwe geesteskind aan. Taminiau leefde al weken in onmin met de eigenaar van het tien hectare grote park, Plinius Vastgoed, waarin de stad Tongeren, Toerisme Vlaanderen en bouwmaatschappij Strabag samenwerkten. Volgens Taminiau was het park niet goed opgeleverd en om die redenen weigerde Taminiaus bedrijf Dea Dia de huur te betalen. Plinius Vastgoed liet vervolgens beslag leggen op inkomsten en bezittingen, waarna Taminiau uit protest besloot Ooit Tongeren gratis toegankelijk te maken voor bezoekers. Op de Open Deurdag kwamen tienduizend gasten af. Waar de maanden daarvoor nauwelijks vijftig auto’s het parkeerterrein op reden, bleek de parking nu het grote aanbod niet te kunnen verwerken. Maar het mocht niet baten: Marc Taminiau sloot de deuren van zijn Vlaamse Land van Ooit. Burgemeester Willems sprak op een persconferentie naar aanleiding van de problemen in Tongeren de verwachting uit dat het Land van Ooit aan de Fonteindreef in zijn gemeente – waar 130 personeelsleden werk vonden – snel een doorstart zou kunnen maken.

Overnamekandidaten

Plinius Vastgoed ging op zoek naar een overnamekandidaat. De hoop dat Ooit een snelle doorstart zou kunnen maken bleek ijdel. Er wordt nog steeds gezocht naar een bedrijf dat het park wil overnemen en het in het voorjaar van 2008 weer open kan stellen voor het publiek. De overnamekosten voor het project – dat tegenwoordig Plinius heet – zijn acht miljoen euro in aandelen plus de aflossing van nog openstaande leningen ter grootte van tien miljoen euro en schulden die opgelopen zijn tot een miljoen euro. Bovendien moeten overnamekandidaten voldoen aan het concept van het Gallo-Romeinse verleden van Tongeren, heeft burgemeester Carmen Willems laten weten. De vakbonden vinden de lat voor de overname te hoog liggen. Zij vrezen dat het project geen vervolg zal krijgen en dat daardoor tien miljoen euro overheidsgeld zal verdampen.

De lijst van kandidaat-overnemers voor het failliete pretpark is inmiddels aangegroeid tot 15. Onder de kandidaten bevinden zich Compagnie des Alpes (eigenaar van onder meer het Franse Parc Astérix, de Nederlandse parken Walibi World, Hellendoorn en Dolfinarium Harderwijk, maar ook van de Belgische parken Walibi Belgium en Bellewaerde), de Spaanse groep Parques Reunidos (waartoe Bobbejaanland behoort), het eveneens Spaanse Aspro (dat veel waterparken beheert) en het Archeon uit Alphen aan den Rijn.

Wat ging er mis met het Land van Ooit?
Kijken en kopen: alles in de Ooit-verkoop
Efteling overwoog mediapark in Land van Ooit
Definitief afscheid roze kasteel


© 2007

Meest bezochte parkprofielen