Efteling Pagode

Parachutist springt uit Pagode

Efteling Pagode

‘Basejumper’ Johan Vervoort (35) uit het Belgische Herentals is aangehouden door de politie nadat hij zondagochtend rond elf uur met een parachute van de Pagode in de Efteling sprong. 

Vervoort – die in tien jaar tijd al dertienhonderd sprongen maakte van gebouwen, bergen, bruggen en toeristische attracties – had zijn waaghalzerij goed voorbereid: vrienden van hem hielden de landingsplaats vrij en hij had bepaald op welke hoogte hij uit de Pagode moest springen om een goede ‘basejump’ te kunnen maken. Vervoort stapte op 35 meter hoogte over de reling van de Efteling-attractie die tot 45 meter hoogte kan gaan. Tijdens zijn landing op de Brink raakte Vervoort – die tijdens de sprong een helm met camera op had – een boomtak. “Het was een spannende dag”, vertelde de Vlaming na afloop tegen Omroep Brabant. “Je moet met al je spullen ongezien de Efteling binnen komen en eenmaal op de Pagode heb je maar een fractie van een seconde de tijd; je moet op het juiste moment springen en goed sturen om tussen de fontein en de bomen terecht te komen.”

{googleads right}Vernieling

De directie van het park was niet blij me de eenmansactie van Vervoort. De toeschouwers die de man zagen springen, kwamen met de schrik vrij. Er raakte niemand gewond. Medewerkers van de Efteling hebben bezoekers die daar behoefte aan hadden opgevangen. Rond vier uur die middag liet de politie de parachutist gaan. Hij kreeg een bekeuring mee naar België. Vervoort moet zich in januari voor de rechter in Breda verantwoorden voor zijn daad. Hem kan uitsluitend vernieling (van de boom) ten laste worden gelegd, omdat bij de Pagode geen verbod om uit de vliegende tempel te springen stond aangegeven.

2007 (c) Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen