Phantasialand Sprookje

Phantasialand ontmantelt sprookjespad

Phantasialand Sprookje

Het oudste gedeelte van Phantasialand in Brühl valt ten prooi aan de slopershamer: het sprookjespad wordt afgebroken.

Bij de opening van het park in 1967 was het sprookjespad langs het meer een van de topattracties. Maar de kleine, ambachtelijke huisjes met daarin de poppen van Phantasialand-oprichters Richard Schmidt en Gottlieb Löffelhardt – het tweetal had de poppen vervaardigd voor televisieprogramma’s waar zij aan meewerkte – vielen in het niet bij de attracties die in de laatste decennia in het populaire park verschenen.

{googleads right}Kommervol

In tegenstelling tot de Efteling – waar het sprookjesbos telkens optimaal werd bijgehouden en werd geïnvesteerd in nieuwe sprookjes – leidde het sprookjespad van Phantasialand een kommervol bestaan. De taferelen konden nog maar weinig bezoekers bekoren en trok niet veel bekijks meer. Dat was dan meteen ook de meest genoemde reden voor bezoekers om toch langs de sprookjes te trekken: deze uithoek van het park was steeds een oase van rust.

Bomen kappen

Phantasialand heeft besloten dat de sprookjes, evenals diverse bomen, moeten wijken voor uitbreidingsplannen van het park. Wat die uitbreidingsplannen inhouden blijft vooralsnog vaag: woordvoerders van Phantasialand willen daarover geen uitsluitsel geven. Duidelijk is wel dat het bestemmingsplan van de bij Keulen gelegen gemeente Brühl geen toestemming geeft om op die plek hoge of luidruchtige attracties te bouwen, in verband met de naastgelegen woonbebouwing. Voor het kappen van bomen en het verwijderen van de sprookjesbebouwing is geen aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Ook het meer mag volgens de gemeente zonder toestemming gedempt en bebouwd worden.

Phantasialand Sprookje interieur

(c) 2007 – Foto’s: Phantasialand

Meest bezochte parkprofielen