WUNDERLAND KALKAR

In Kalkar zou een grote kerncentrale komen. Het imposante gebouw staat er, maar de centrale werd nooit gebruikt. Nu is het een vrolijk pretpark, waar friet en ijs bij de entreeprijs zijn inbegrepen, net zoals het prachtige uitzicht over de Rijn.

Kernie’s Familiepark is in meerdere opzichten een bijzondere attractie. Ten eerste vanwege de gehanteerde formule en ten tweede om de locatie. Kernie’s Familiepark is een onderdeel van Wunderland Kalkar, dat naast uit een pretpark ook bestaat uit meerdere hotelaccommodaties, vergaderzalen en evenementenhallen.

Vrij uniek is de formule van het park: wie eenmaal betaald heeft, kan niet alleen onbeperkt gebruik maken van de vele attracties ter plekke, maar kan ook naar hartenlust friet en ijs eten, en frisdrank, koffie en thee drinken.

Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Het meest uitzonderlijk aan Wunderland Kalkar is wel de locatie: het complex is gevestigd in de nooit in gebruik genomen kerncentrale van Kalkar, pal aan de Rijn. De bouw van de centrale startte in 1973 en was een coproductie van de Duitse en Nederlandse staat. Hart van de energievoorziening moest de kweekreactor met de bijnaam ‘Schneller Brüter’ zijn. De realisatie werd mede door aanhoudende protesten ernstig vertraagd en ook de kosten liepen daardoor steeds verder op. Uiteindelijk kostte de kerncentrale Kalkar de Nederlandse en Duitse overheid acht miljard Mark, bijna 4,4 miljard euro.

In maart 1991 werd besloten het project definitief stil te leggen. De Nederlandse ondernemer Hennie van der Most kocht het complex in 1995 voor vijf miljoen Mark (ongeveer 2,7 miljoen euro). De twee miljoen kilo staal die nog in het pand zat, werd door Van der Most verkocht. De ondernemer uit Slagharen toverde de oude kerncentrale om tot een het vrijetijdcentrum Wunderland Kalkar, dat tegenwoordig jaarlijks zevenhonderdduizend bezoekers en verblijfsgasten trekt. Sinds augustus 2022 is het pretpark eigendom van het eveneens Nederlandse bedrijf DeFabrique Holding

Achtbaan in Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Centraal in het op veertig kilometer van het centrum van Nijmegen gelegen attractiepark staat de tientallen meters hoge koeltoren, die van buiten beschilderd is met ijskappen. Binnenin staat een 55 meter hoge zweefmolen. In het park rondom de oude koeltoren liggen meer dan veertig attracties die vooral kinderen van de basisschool zullen aanspreken. Ze kunnen er een rondje rijden in de elektrisch aangedreven achtbaan of een tochtje maken in de wildwaterbaan. Het park – dat thuisbasis is van de mascottes Kernie en Kerna, twee levensgrote atoomkernen – herbergt diverse draaimolens. Het reuzenrad geeft vanuit een luchtballon een wijds uitzicht over de Rijn.

In Adventure Plaza van Wunderland Kalkar kunnen bezoekers zowel buiten als binnen actief bezig zijn met onder meer abseilen, bowlen en kegelen. Op afspraak en tegen een kleine meerprijs kan men racen in een kart. Voor wie de hoogte in wil, is tegen de wand van de immense koeltoren een klimwand aangelegd.

Wildwaterbaan in Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Attracties

Snelle attracties: Achtbaan – Disk’O (draaiend schijf op U-vormige rails) – Vertical Swing (zweefmolen in de koeltoren) – Pirat (schommelschip)

Familieattracties: Wildwaterbaan (wilde rivier met boomstammen) – Tea Cups (draaiende theekopjes) – Samba Balloon (draaimolen) – Ferris Wheel (reuzenrad met luchtballonnen) – Bumper Boats (botsbootjes) – Verkeerspark – Fire Chief (vliegende bus) – klimwanden

IJsje eten in Kernies Wunderland Kalkar

Restaurants

Grand Café (hamburgerbuffet en koffie met gebak) – Buffetrestaurant (warm en koud buffet) – Steakhouse (à la carte)

Waar?

Wunderland Kalkar, Griether Straße 110, 47546 Kalkar, Duitsland, tel. 0900 – 2345600 • Wunderland Kalkar ligt in het buurtschap Hönnepel • Vanaf de A73 (snelweg Nijmegen – Venlo) op knooppunt Rijkevoort de A77 volgen, richting Goch en Keulen. De A77 heet in Duitsland A57. Neem afslag 3 (Goch) en volg de B9 en de B67 richting Kalkar. Ga in Kalkar op de eerste rotonde rechtsaf en op de tweede rotonde linksaf. Na ruim drie kilometer ligt de Griether Straße aan de linkerkant • Kaart

Overnachten

De all-inclusive hotels Plaza, Charlotte, Barbara, Rosalie en Kernie’s Hotel liggen allemaal op het terrein van Wunderland Kalkar. In totaal beschikt het resort over 435 hotelkamers.

Disk'O in Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Wanneer?

Open van 1 april tot en met 3 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks open van 3 juli tot en met 1 september 2024. Ook dagelijks open van 24 april tot en met 5 mei en van 12 tot en met 27 oktober • In mei, juni en september alle weekenden open en op sommige werkdagen; check de parksite.

Kosten

Entreeprijs: € 31,50 per persoon, inclusief friet, softijs, frisdrank, koffie en thee. Kinderen vanaf 3 jaar en tot en met 1,29 meter lengte: € 26,50. 65-plussers: € 26,50. Korting in het laagseizoen en op vooraf online gekochte tickets • Parkeren: € 7,50 (online: € 6,00).

Kernies Wunderland Kalkar Clown Around 15pers

Fun fact

De Nederlandse zakenman Hennie van der Most was van 1995 tot 2022 eigenaar van Wunderland Kalkar. Van der Most begon als oudijzerhandelaar. Hij bezit meerdere attractieparken, veelal in locaties die oorspronkelijk voor een ander doel gebouwd werden. In 2022 verkocht Van der Most het pretpark. In Kalkar is ter herinnering een straat naar hem genoemd: de Hennie van der Most Straße. 

Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar

Verder lezen

Redder van hopeloze objecten
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Wunderland Kalkar

Meest bezochte parkprofielen