LvO Cartoon

Land van Ooit failliet

Het jaar 2007 was een annus horribilis voor het Land van Ooit. Alles wat zakelijk in bijna negentien jaar was opgebouwd verdween als douchewater door het rioolputje.

LvO Cartoon

Analyse  

Het jaar 2007 was een annus horribilis voor de familie Taminiau. Alles wat zij zakelijk in bijna negentien jaar had opgebouwd verdween als douchewater door het rioolputje. Hun goede naam is zwaar bezoedeld, ze zijn financieel uitgekleed en de onderlinge familieband is door alle perikelen ook nog eens danig bekoeld. Dromen veranderden in nachtmerries. De geesteskinderen van de Taminiaus – de Ooit-parken in Drunen en het Belgische Tongeren – staan na twee faillissementen te koop. Voor geen van de Landen is op dit moment een overname-kandidaat gevonden, al zijn er wel gegadigden. Niet alleen de Taminiau-familie heeft het nakijken, ook de gemeenten Heusden en Tongeren zijn gedupeerd, evenals de vele schuldeisers en personeelsleden.

Het begon zo mooi, eind jaren tachtig. Drunenaar Marc Taminiau had zijn sporen verdiend als directeur van de Efteling en had plannen voor een eigen attractiepark. Hij liet zijn oog vallen op het vervallen landgoed d’Oultremont, precies op de grens van de toenmalige gemeenten Drunen en Vlijmen. Taminiau bleek een gewiekste zakenman: voordat hij naar de twee gemeenteraden stapte had hij door slim lobbywerk de toestemming van de provincie Noord-Brabant al binnen. De gemeenteraad van Drunen was vervolgens snel overstag, in Vlijmen werd meer weerstand geboden. Het laatste stukje natuur werd opgeofferd aan het winstbejag van geldschieters, er zou lawaaioverlast komen, burengerucht en verkeersproblemen en het politiekorps zou overbelast raken, zo waren de bezwaren van de oppositie, die in Marc Taminiau geen redder zagen van het landgoed, maar eerder een roofridder.

 LEES HIER HET HELE ARTIKEL: WAT GING ER MIS MET HET LAND VAN OOIT?

Inboedel Land van Ooit in de uitverkoop
Voormalig Land van Ooit open voor wandelaars
Wat ging er mis met het Land van Ooit?
Efteling overwoog mediapark in Land van Ooit
Definitief afscheid roze kasteel


2007 © Cartoon: Bob Leenders
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen