Enterprise in Drievliet

DRIEVLIET

Midden in de Randstad, aan de rand van Den Haag, ligt Drievliet, een attractiepark waar je het ene moment door een looping schiet en even later door het spookhuis loopt.

Drievliet heeft zijn naam te danken aan de ligging aan een knooppunt van kanalen. Het pretpark ligt precies op de plaats waar de Vliet naar Leiden, de Haagvliet en de Delftse Vliet samenkomen. Op historische kaarten uit de zeventiende eeuw kwam Drievliet al voor. Het was toen een grote boerderij – een hofstede – met een uitgestrekte landschapstuin. In het begin van de vorige eeuw werd Drievliet een café en in 1938 voegde de toenmalige eigenaar een theetuin aan het complex toe. In 1951 kreeg Drievliet een eenvoudige speeltuin met schommels en wippen. In de jaren daarna werd het aanbod uitgebreid met kermisattracties. Het classicistische, blokvormige huis bij het pretpark is tegenwoordig een rijksmonument.

Achtbaan Formule X in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

Hoewel Drievliet een vrij klein pretpark is, heeft het zich door een paar goede aankopen in de laatste jaren weten te scharen in de eerste divisie van de attractieparkencompetitie. Het park lijkt – onder meer door de vier achtbanen – inmiddels totaal niet meer op de theetuin uit de vorige eeuw. De compacte loopingachtbaan Formule X ziet er zelfs heel futuristisch uit. De treintjes worden in twee seconden gelanceerd naar een snelheid van zeventig kilometer en de bezoekers worden slechts met een heupbeugel op hun plek gehouden. Succesvolle attracties zijn ook de draaiende rollercoaster Twistrix, de elektrisch aangedreven achtbaan Dynamite Express en de wilde muis-baan De Kopermijn.

De Vliegende Vissen in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

Diverse andere attracties completeren het aanbod: de draaiende kopjes van de Theeleut, de tractors van Old McDonalds, de botsauto’s, carrousels en speeltuinen. Themagebied Lol Atol geeft bezoekers het gevoel dat zij op een spannend koraaleiland zijn beland. Wie stalen zenuwen heeft kan op z’n kop gaan in de Kwal of in de draaiende schommel Nautilus. De Draaikolk is een razendsnelle polyp en in de Vliegende Vissen kunnen de kleintjes hun vis zo hoog laten vliegen als ze zelf willen. Onder het wakend oog van koning Triton trachten bezoekers in sleepbootjes een walvis te redden.

Wildwaterbaan Jungle River in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

In de computergestuurde Jungle Show nemen dieren de bezoekers mee op avontuur en de boomstammen in de Jungle River leggen ze een traject af over een kolkende rivier. Op warme dagen bieden de waterstralen op het Fonteinplein verkoeling en de vijftien meter hoge Glijbaan Brigade biedt keus uit drie verschillende glijbanen.

Schommel Nautilus in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

Attracties

Snelle attracties: Formule-X (loopingachtbaan) – De Kopermijn (bochtige achtbaan) – Twistrix (draaiende achtbaan) – Dynamite Express (snelle trein) – Nautilus en Kwal (over-de-kop-molens) – De Piraat (schommelschip)

Familieattracties: Jungle River (wildwatertocht) – De Sleepbootjes (boottochtje) – Hooizolder (glijbanen) – Old McDonalds (tractors) – Piratendorp en Zeebonkenhonk (speeltuinen) – Het Duikelduin en De Vuurtoren (klimtoestellen) – Wave Racer, Water Snake, Free Fall (waterglijbanen) – Chute (vrijevaltoren van 13 meter) – Luchtballonnenrad – Theeleut, Draaikolk, Vliegende Vissen, Tijdmachine (draaimolens)

Shows: Jungle Show – Film The Good, The Bad and A Horse in Cinemagic (4D-bioscoop) – Piratenshow in het Parktheater

Waar?

Drievliet, Jan Thijssenweg 16, 2495 AN Den Haag (Rijswijk), tel. (070) 39 99 305 • Snelweg A4, Amsterdam – Rijswijk/Den Haag-Zuid, afslag Rijswijk, afslag Drievliet/Ypenburg (5-7-9), borden Drievliet volgen. Ingang park aan de Laan van ’s-Gravenmade • Vanaf NS-stations Den Haag CS en Den Haag HS tramlijn 15 nemen. Uitstappen bij de halte Laan van ‘s-Gravenmade • Kaart

De Draaikolk in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

Wanneer?

Drievliet is open van 30 maart tot en met 3 november 2024. Dagelijks geopend van 27 april tot en met 1 september 2024, vanaf 10.00 uur. Daarvoor en daarna open in de weekenden, op Prinsjesdag (17 september) en in de herfstvakantie.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 350.000.

Kosten

Entreeprijs: € 29,50 per persoon. Ticketprijs online: € 27,00. Kinderen tot één meter gratis. 55-Plussers betalen € 23,00 (alleen te koop aan de kassa op vertoon van legitimatie) • Parkeren: € 9,00.

Achtbaan Dynamite Express in Drievliet - Foto: Den Haag Marketing

Lees verder:

Drievliet is een familiebedrijf. Grondleggers zijn Piet en To Faaij, de huidige eigenaren zijn de broers Jos, Piet en Wim Faaij.

Drievliet had als eerste pretpark in Nederland een powered coaster van Mack Rides.

Drievliet wil een vrijevaltoren
Artikelarchief van Drievliet
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Den Haag Marketing

Meest bezochte parkprofielen