Ronald van der Zijl

Efteling-directeur Ondernemer van het jaar

Ronald van der Zijl

Ronald van der Zijl, directievoorzitter van de Efteling,is door de Recron benoemd tot ‘Ondernemer van het jaar 2007’. 

Van der Zijl kreeg de prijs ‘vanwege zijn leiderschap in de bloei van dé topattractie van Nederland en vanwege zijn voortrekkersrol in het op de kaart zetten van de sector dagrecreatie in Nederland en binnen de Recron’.
Ronald van der Zijl (61) uit Herpt is sinds tien jaar directievoorzitter van de Efteling. Onder zijn leiding werd het bedrijf verder geprofessionaliseerd en met zijn visie op jaarrondexploitatie is de Winter Efteling gerealiseerd. De winteropenstelling heeft intussen nationaal en internationaal navolging gevonden, soms tot verdriet van Van der Zijl. “Iedereen raadde ons het Winter Efteling-avontuur af; er waren eenvoudiger manieren om failliet te gaan, werd gezegd”, vertelt de directievoorzitter. “Maar het werd een gigantisch succes en allemaal doen ze ons nu na. Attractieparken, maar ook winkelcentra. Recentelijk nog in het naburige Waalwijk. Dat is een ramp geworden, met een verlies van meer dan twee ton. Daar moet overheidsgeld in om dat recht te trekken, en dan heb je het toch over concurrentievervalsing.”

{googleads right}Mijlpalen

Het aantal bezoekers en de omzet van de Efteling is in de periode dat Ronald van der Zijl aan het bewind is fors gegroeid, waarbij regelmatig nieuwe mijlpalen werden neergezet, constateert de Recron. “Zijn investeringsbeleid kenmerkt zich steeds door zoeken naar uniciteit, beleving en thematiek”, zegt de brancheorganisatie, waarbij achttienhonderd recreatiebedrijven zijn aangesloten. “Ook op maatschappelijk terrein is Ronald van der Zijl een baanbrekend ondernemer met onder andere de oprichting van een personeels-B.V., waarmee de vaste personeelskern ook buiten de seizoenen aan het bedrijf wordt gebonden. Ronald van der Zijl is in de branche een boegbeeld met charisma en gezag. Hij voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor zijn bedrijf, maar ook voor de branche, getuige zijn jarenlange bestuurlijke betrokkenheid in diverse branche-instituten (nationaal en internationaal) en de Recron.”

Sculptuur

De prijs ‘Ondernemer van het jaar’ bestaat uit een bronzen sculptuur in combinatie met een oorkonde en een kleinere sculptuur die de winnaar mag houden. De jury heeft bij de genomineerden gekeken naar criteria als het leveren van een bijzondere prestatie, jarenlang blijk geven van gedegen kwalitatief ondernemerschap en de introductie van innovatieve ideeën of producten op het bedrijf.


2007 (c) Foto: Efteling

Meest bezochte parkprofielen