Parade Alice in Wonderland

Fijn feestje

Je bent jarig, wordt vijftien en je wilt uitpakken. Hoe doe je dat? Recept voor een fijn verjaardagsfeestje.

Parade Alice in Wonderland

The sun never sets on Disney magic. Niet alleen een gelikte slagzin, ook realiteit: altijd schijnt de zon wel in één van de vijf Disneylanden wereldwijd.

Wat in 1955 even ten zuidoosten van Los Angeles begon, kreeg navolging in Orlando, Tokio, Parijs en sinds enkele jaren in Hongkong. En hoewel genoeg mensen helemaal níets van Disney moeten hebben – om de opgelegde blijheid en het nepfondanten laagje dat over de themaparken is gelegd – staat de meerderheid in de rij om een of meer dagen van het aanstekelijke Disney-plezier te proeven. Alleen al in Frankrijk meldden zich tot nu toe 175 miljoen bezoekers. In slechts vijftien jaar, want het park ten oosten van Parijs viert een lustrum. De vijftiende verjaardag wordt gevierd met een megahappening, want met minder neemt het verwende publiek tegenwoordig geen genoegen meer. Alles wordt uit de kast gehaald om de mijlpaal glans te geven en de jarige te laten stralen: een nieuwe parade en attracties, overal vlaggen en vaandels, veel bloemen, muziek en geschenkjes. En vips, fotografen en camerateams die het mee mogen maken. Disneyland Parijs is klaar om de stap van de kinder- naar de pubertijd te maken. Het feest kan beginnen! 

{googleads right}Sprookjes bestaan

Na vijftien jaar werd het tijd voor een nieuwe parade die dagelijks door de hoofdstraat van het park trekt, vond het management. Maar sprookjes blijven sprookjes; hoe verzin je iets nieuws? Door een ander concept er op los te laten, bedachten de ontwerpers van Disney. Op elk van de paradewagens werden thema’s geplakt als liefde, fantasie, verbeelding, plezier, spanning, kracht en avontuur. Vervolgens werden aan elk thema twee sprookjes gekoppeld, één voor de voorkant van de wagen en één voor de achterkant. Zo ontstond een parade die leest als een sprookjesboek waarvan je telkens een bladzijde omslaat.
Van de ideeën werden eerst ruwe en vervolgens uitgewerkte ontwerptekeningen gemaakt. De echte wagens werden gebouwd aan de hand van maquettes. Bij de uitwerking van de nieuwe Once upon a dream-parade is ook aandacht besteed aan andere zintuigen dan alleen horen en zien. Je kunt de stoet ook ruiken, proeven en voelen. Iedere droom heeft een eigen geur, onderweg worden koekjes uitgedeeld en de Disneyfiguren komen van hun wagens af om handen te schudden. 

Versierde Main Street

Ik ben jarig!

Een jaar lang wil Disneyland iedereen laten weten dat het jarig is. Dan mogen alle remmen los. Geen idee is te gek. Dus projecteer je het dertig meter hoge getal 15 op de rots van de achtbaan. Hang je Main Street vol met vaandels waar ontelbare lichtjes in zitten. Laat je drie keer per dag een jubileumtreintje door je park rijden met je overbekende – en oversized – knuffels er in, en zet je er voor de gelegenheid nog enkele vrolijke dansers bij. Je stuurt een levend alfabet de straat op dat onderweg om de paar meter je naam vormt – alsof we nog niet wisten waar we vertoefden. Je nodigt duizenden personeelsleden uit, hult ze in de blauwgele feestkleuren en laat ze in een lange stoet de hoofdstraat afzakken. En je sluit de dag af met een aardig vuurwerkje, want dat ben je aan je stand verplicht.

Wibi Soerjadi met Donald en Katrien

Feesten met de sterren

Als Disneyland een party geeft, voelen de sterren zich niet te beroerd om even naar Parijs af te reizen. En dat levert altijd weer smeuïge verhalen en mooie plaatjes op in de roddelbladen en bij de showbizzrubrieken op de vaderlandse televisie. RTL Boulevard en SBS Shownieuws stuurden een camerateam. Wilma Nanninga kon haar Pagina Privé vullen met een hilarisch interview met pianist Wibi Soerjadi. En Natasja Froger inspecteerde vanonder haar paraplu de nieuwe parade. Ook buitenlandse sterren ontbraken niet. Phil Collins kwam controleren of hij weer wat royalty’s kan verwachten van zijn Tarzan-muziek. Daniel Powter – hits: Bad day en Love you lately – kroop in het razendsnelle treintje van Big Thunder Mountain. Gillen! En Andie Macdowell, vooral bekend van de filmhit Four weddings and a funeral, trad als ambassadrice op en knipte linten door.

Tower of Terror

Spinnen, racen en vallen

Allemaal mooi en aardig, dat feestgedruis, maar je gaat naar Disneyland voor de attracties. Er staan drie nieuwe spektakels op de rol, die zich allemaal in de aanpalende Walt Disney Studio’s bevinden. Begin juni openden Crush’s coaster en Cars race rally. De eerste is een grotendeels overdekte achtbaan, gebaseerd op de blockbuster Finding Nemo. Je kruipt op de rug van schildpad Crush en schiet door de diepten van de Oost-Australische Golfstroom. Onderweg kom je natuurlijk het bekende anemoonvisje Nemo tegen, maar ook de vegetarische haai Bruce. Het meest spannend is dat het schild waarin je zit onderweg spint en alle kanten op draait. In Cars race rally scheuren de raceautootjes uit de film Cars langs en om elkaar heen. De attractie waar het meest naar wordt uitgekeken is de Hollywood Tower of Terror, die begin 2008 zijn deuren opent. In de Verenigde Staten en Japan behoort deze beangstigende rit tot de meest populaire in het park. In het verlaten en vervallen Hollywood Hotel stappen durfals in de krakende personeelslift. Op de dertiende verdieping gaat het mis; de liftcabine stort in een oncontroleerbare val omlaag…

     
 

• DISNEYLAND IS PERFECT TE COMBINEREN MET PARIJS. De iets meer dan dertig kilometer tussen park en stad zijn gemakkelijk te overbruggen met de auto of de snelle regiotrein RER. Met de auto neem je vanaf de Périphérique (ringweg) snelweg A4 in de richting van Metz/Nancy, naar afslag 14, Parcs Disney. In Parijs kun je op diverse stations (onder meer Auber, Les Halles, Gare de Lyon) de RER nemen: lijn A4 naar het eindpunt Marne-la-Vallée Chessy. 

       

• DISNEYLAND RESORT HEEFT ZES EIGEN HOTELS, van duur en chique (Disneyland Hotel) tot eenvoudig en betaalbaar (Hotel Cheyenne en Hotel Santa Fe). Wil je niet te veel voor de voeten worden gelopen door overactieve kinderen dan is het stijlvolle Hotel New York aan te bevelen. Vier nieuwe hotels – waaronder Kyriad en Holiday Inn – hebben zich genesteld in een hotelenclave vijf minuten (per auto of gratis pendelbus) van Disneyland verwijderd. Deze hotels hebben regelmatig speciale aanbiedingen. 

      

• EVEN GENOEG VAN DE ZOETSAPPIGE DISNEYSPROOKJES? Buiten de twee parken is nog voldoende te beleven. Disney Village biedt onder meer een groot bioscoopcomplex, een disco en een dinershow. Op één RER-halte van de parken ligt een groot outlet shopping centrum en een aquarium van de Sea Life-keten.

 
     

2007 © TEKST EN FOTO’S: ADRI VAN ESCH / PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen