Halloween in de lift

In de afgelopen jaren is Halloween uitgegroeid tot de drukste periode van het jaar in veel pretparken. 

Halloween in Disneyland Parijs

In de afgelopen jaren is Halloween uitgegroeid tot de drukste periode van het jaar in veel pretparken. Tienduizenden bezoekers voor speciale Halloween-griezelavonden zijn geen uitzondering. Parken als Walibi Holland, Movie Park Germany en Walibi Belgium betitelen het macabere feest als het belangrijkste evenement van het jaar. In Disneyland Parijs trekken de kerstfestiviteiten vooralsnog meer bezoekers, maar de verwachting is dat Halloween een serieuze bedreiging gaat vormen voor de toppositie van het kerstseizoen.

Spookhuizen, scare zones, pompoenmannen, horrorlabyrinten, griezelshows. Pretparken pakken flink uit voor Halloween. Geen wonder; het uit Amerika overgewaaide volksfeest legt de parken geen windeieren. De bezoekers staan in de rij om zich in een spookachtige stemming te laten brengen. “Ons Halloween Horror Fest is al jarenlang het meest populaire evenement”, vertelt Antje Kurz-Möller, pr-manager van Movie Park Germany, net over de Duitse grens. “Recordaantallen van 26.000 bezoekers op een Halloween-dag zijn geen uitzondering. Wij hebben inmiddels een grote reputatie opgebouwd met ons Halloween-feest. Ik kan niet echt zeggen welk griezelonderdeel het meeste effect heeft op onze bezoekers. Het is het geheel van atmosfeer, muziek, doolhoven, shows en ronddolende griezels dat een onuitwisbare indruk maakt op onze gasten.”

Uitdagend

Bezoekers van de Halloween-evenementen willen steeds spannender thrills. Walibi Holland speelt in op die vraag en presenteert dit seizoen de Try or Die Show. Het is de meest spraakmakende en uitdagende show ooit in een pretpark vertoond, belooft Dayenne Mulder van het park in Biddinghuizen. “Bezoekers worden uitgedaagd om levende kakkerlakken, meelwormen en andere insecten te eten. Daarna worden ze zelfs geconfronteerd met echte vogelspinnen en slangen.”

Halloween voor kinderen - Foto: Movie Park Germany

Amerikaans volksfeest

Halloween werd door de Amerikanen in de Europese pretparken geïntroduceerd. Disneyland was een van de trendsetters, beaamt pr-manager Jeroen Schaling. “Toen Disneyland Resort Parijs een flink aantal jaren terug begon met het vieren van Halloween was dat nog een redelijk onbekend fenomeen in Europa. Tegenwoordig zie je dat veel meer parken iets met dit feest doen. Wij proberen ieder jaar weer met nieuwe onderdelen te komen, zoals deze keer de Mickey’s Not-So-Scary Halloween Parties; speciale feesten voor kinderen, wel met een griezelig tintje, maar dan op een leuke Disney-manier.”

{googleads right}Grootste griezeldoolhof

Ook in Walibi Holland en Movie Park Germany kwamen de Amerikanen jaren geleden met het idee voor een Halloween-feestje. Het park in de Flevopolder was toen onderdeel van de Six Flags-keten en het filmpark bij Oberhausen heette destijds nog Warner Bros. Movie World. Antje Kurz-Möller: “Halloween werd bij ons tien jaar terug ingevoerd. Tegenwoordig organiseren wij één van de meest griezelige Halloweens van alle parken. Geen wonder dat we op die avonden vooral volwassenen en tieners naar Movie Park trekken. Dit jaar bouwen we het grootste griezeldoolhof ooit, met een oppervlakte van liefst dertienhonderd vierkante meter!”

Halloween in Disneyland Parijs - Foto: Disney

Bezoekersmagneet

Voor alle attractieparken die van oktober een griezelmaand hebben gemaakt is Halloween uitgegroeid tot de grootste bezoekersmagneet. “Vorig jaar waren de laatste twee weekenden totaal uitverkocht”, vertelt Dayenne Mulder van Walibi Holland. “Het zegt iets over de grootte van het evenement en het succes van Halloween. Bovendien laten we tijdens de Halloween Fright Nights een andere doelgroep kennismaken met het park.” Alleen in Disneyland Parijs – waar in Halloweenland onder leiding van de Disney-figuren en de pompoenmannen allerlei speciale activiteiten worden georganiseerd – moet Halloween nog zijn meerdere erkennen in een ander evenement: kerst haalt nóg grotere bezoekersaantallen. “Maar na het kerstseizoen is Halloween het belangrijkste themaseizoen voor ons”, zegt Jeroen Schaling. “De verwachting is dat Halloween verder in populariteit zal toenemen naarmate het nog meer ‘ingeburgerd’ raakt en mensen ook al vóór 31 oktober met het feest bezig zijn.”


© 2008 TEKST: ADRI VAN ESCH / PARKPLANET – FOTO’S: DISNEY EN MOVIE PARK GERMANY

Meest bezochte parkprofielen