dlp belle en percy

Percy gestrikt

De Nederlandse ontwerper Percy Irausquin ontwierp een nieuwe jurk waarmee Belle haar Beest moet imponeren.

dlp belle en percy

De Nederlandse ontwerper Percy Irausquin ontwierp een nieuwe jurk waarmee Belle haar Beest moet imponeren. Het werd geen opzichtige baljurk met veel roesjes en tierlantijntjes, maar een kort, strakgesneden kledingstuk. In het Belle-geel en met typische Percy-strikken, dat wel.

Sprookjes zijn geworteld in een eeuwenoude traditie. Net zo traditioneel zijn ook de jurken die de prinsessen uit de volksvertellingen dragen. Kom niet aan de rok van Sneeuwwitje of de blauwe baljurk van Assepoester. Handen af van Doornroosjes robe of de gele japon van Belle. Toch durfde Disney het aan om ’s werelds beroemdste prinsessen in het nieuw te laten steken. Gewaagd, omdat juist de tekenenaars van Disney de standaards hebben gezet; Sneeuwwitje is geen Sneeuwwitje zonder het gele jurkje en het blauwe hesje met het opstaande witte kraagje, een outfit die de Disney-tekenaars haar in 1937 hebben aangemeten. Maar ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Disneyland Parijs mochten 24 vooraanstaande Europese modeontwerpers een prinses of een ander sprookjesfiguur op de tekentafel leggen. Evenveel markante creaties waren het resultaat. Percy Irausquin bedacht een nieuwe robe voor Belle. De Nederlandse ontwerper hield zijn sprookjesjurk – in tegenstelling tot die van veel collega-ontwerpers – helder van lijn.

Ontwerp jurk Belle voorkant

Ontwerp jurk Belle zijkantOntwerp jurk Belle achterkant

Ja, ik wil

Percy Irausquin is geboren en getogen op Aruba. Hij was 21 toen hij naar Nederland kwam. In Breda volgde hij de mbo-opleiding Mode en kleding en hij studeerde in 2000 af op de Rietveld Academie. Toen Irausquin in 2002 de Frans Molenaar-prijs won en ook nog eens werd opgemerkt door onder meer Fiona Hering kwam zijn carrière echt goed van de grond. Zijn streven is: ‘Iedere vrouw moet zich in een jurk van mij een prinses voelen’. Net als 24 andere vooraanstaande modeontwerpers kreeg ook Irausquin de vraag voorgelegd of hij een sprookjesprinses in het nieuw wilde steken. Over het verzoek hoefde hij geen seconde na te denken; het antwoord was onmiddellijk en volmondig ‘ja, ik wil’. “Ik ben altijd al een Disney-fan geweest. Een jurk ontwerpen voor een Disney-prinses, hoe vaak mag je dat nou doen?” motiveert de Amsterdammer het snelle toehappen. Dat de opbrengst van de jurk – die half november bij Christie’s in Parijs geveild is – naar Unicef gaat en dat hij omringd zou worden door grote namen uit het Europese modeveld waren bijkomende pluspunten.

{googleads right}Mooiste prinses

De beslissing om mee te doen was een makkie, de keuze van de prinses kostte meer hoofdbrekens. Irausquin schakelde een vierjarig vriendje en een zevenjarig vriendinnetje uit zijn kennissenkring in om de knoop mee door te hakken. De keus was uiteindelijk anoniem: Belle was volgens het drietal de mooiste prinses met de mooiste jurk. De 38-jarige ontwerper zette zich achter zijn tekentafel en schetste een typisch Percy-jurkje voor de prinses die het Beest trotseerde. “De kleur stond meteen vast: die zou zonnig geel blijven. Ik wilde een wijde jurk met volume, zodat Belle op een sexy prinsessenmanier zou kunnen zwieren op het bal. Maar wel eigentijds: Belle goes to the disco! Natuurlijk kwamen er Percy-strikken op”. De ontwerper frunnikt wat aan het strikje op de schouder van Belle die naast hem heeft plaatsgenomen. “Kleine strikjes hier, en een grote geplooide, gemaakt uit één stuk stof, op de rug. Ik hou van dit soort meisjesachtige details. Een strik staat voor het uitpakken van iets moois, van een cadeau. En ook al is een strik iets echt meisjesachtig, ik zou er zelf ook wel één willen, haha. Achterop mijn colbertje bijvoorbeeld.”

dlp belle in modeshow 1

Zwierige jurk

Irausquin maakte Belles zwierige jurk van taft zijde: “Een vloeiend weefsel dat mooi beweegt bij het dansen. Ik heb er tule ingedaan voor meer volume”. Het bovenstuk is van stretch satin duchesse, bewust rekbaar zodat zowel een maatje 36 als 38 zich in de creatie kan laten glijden. “Dan levert de jurk meer op bij de veiling”, rekent Percy ons voor. Het werk van de Nederlander stond voor een openingsbod van tussen twaalfhonderd en achttienhonderd euro in de catalogus. Een koopje, volgens Irausquin. “De avondjurken in mijn couturecollectie beginnen normaalgesproken bij zesduizend euro.” Voor minder draagkrachtigen heeft Percy sinds kort het label PRC, dat op honderd plekken in Nederland en België wordt aangeboden. “Een stoere, vrouwelijke collectie met pakken, broeken en vooral veel Percy-jurkjes. Of ik ook bij H&M wil hangen? Zeker, haha! Vrouwen die elkaar bij de rekken van H&M een rotschop geven voor een echte Percy, gewéldig!”

dlp belle in modeshow 2

‘Ik geloof in sprookjes’

Percy Irausquin geloofde in sprookjes en in ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. “Dat moet wel, anders word je zuur. Ik ga heel ver daarin: ik interpreteer zaken op mijn eigen, sprookjesachtige manier. Als ik een regenboog zie, dan geloof ik dat iemand die er niet meer is mij wat wil zeggen. Ik vraag me ook wel eens af hoe het zou zijn om Assepoester te zijn. Ja, ik leef in een droomwereld. Ik fantaseer er op los als ik in mijn eentje in mijn atelier zit. En als ik sprookjes vertel, dan wijk ik graag af van de verhaallijn, tot verontwaardiging van mijn neefjes en nichtjes.”

Percy Irausquin is op 14 augustus 2008 overleden na een hersenbloeding.
De modeontwerper is 39 jaar geworden.

 

2007 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Tekeningen: Percy Irausquin

Meest bezochte parkprofielen