Zicht over Le Parc du Petit Prince

PARC DU PETIT PRINCE

De wereldberoemde kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry heeft in het oosten van Frankrijk zijn eigen park: Le Parc du Petit Prince.

Meer dan 150 miljoen boeken werden er wereldwijd verkocht: De kleine prins – Le Petit Prince – mag met recht tot ’s werelds bekendste verhalen worden gerekend. Antoine de Saint-Exupéry schreef het verhaal terwijl hij in een hotel in New York verbleef. In de Verenigde Staten kwam zijn boek daarom als eerste uit, in 1943. Zijn vaderland Frankrijk volgde in 1946 en Nederland in 1951. Le Petit Prince is in 258 talen verschenen en door meer dan vierhonderd miljoen mensen gelezen.

Le Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Het poëtische en filosofische verhaal over de kleine prins inspireerde de twee Franse zakenmannen Jérôme Giacomoni en Matthieu Gobbi tot het oprichten van een eigen themapark rond het wereldberoemde karakter. Giacomoni en Gobbi kochten in 2014 het failliete park Bioscope. In deze mix van themapark en science center was al veertig miljoen euro gepompt, de twee ondernemers investeerden nog eens twaalf miljoen euro.

Aérobar en luchtballon in Parc du Petit Prince - Foto: Blogueurs d'Alsace

In het nieuwe park kwam ‘vliegen’ centraal te staan. Ten eerste omdat de kleine prins grote dromen had om van planeet naar planeet te vliegen, ten tweede omdat schrijver Antoine de Saint-Exupéry zelf een gevierd piloot was en als laatste omdat Jérôme Giacomoni eigenaar is van Aerophile, een Frans bedrijf dat zijn sporen heeft verdiend in het realiseren van bijzondere vliegende attracties. Aerophile leverde al meer dan tachtig luchtballons in dertig landen, waaronder PanoraMagique in Disneyland Paris. Ook bekend is de Aérobar, waarin gasten op 35 meter hoogte een drankje kunnen drinken. Te beleven in Futuroscope in Poitiers en nu ook in het Parc du Petit Prince.

Luchtballon in Parc du Petit Prince - Foto: Blogueurs d'Alsace

Het Parc du Petit Prince heeft twee blikvangers in de vorm van gigantische luchtballonnen die de gasten 150 meter de lucht in tillen. De aan kabels bevestigde heliumballonnen zijn het paradepaardje van het bedrijf Aerophile. De twee ballonnen stellen de Planète du Roi en de Planète de l’Allumeur de Réverbère uit het verhaal van de kleine prins voor. De eerste planeet is asteroïde 325, waarop een in purper en hermelijn geklede koning woont. De tweede is de kleinste planeet die de Petit Prince bezocht: er was uitsluitend plaats voor een lantaarn en een lantaarnopsteker. Een tocht in één van de twee ballonnen levert een prachtig uitzicht op over de Vogezen en het Zwarte Woud, tot aan de Alpen.

Aérobar in Parc du Petit Prince - Foto: Blogueurs d'Alsace

De Aérobar stelt de Planète du Buveur voor, de planeet van de drinker. De kleine prins bezoekt deze planeet maar heel kort omdat de dronkaard hem droevig stemt. De man drinkt omdat hij zich schaamt en om te vergeten dat hij zoveel drinkt. Het themapark heeft ook een drietal theaters waarin drie- en vierdimensionale films worden vertoond, zoals Les Aventures du Petit Prince en Planète sous-marine. Achtbaan Le Serpent herinnert aan de gele slang die de kleine prins in de woestijn tegenkwam en in achtbaan Pierre de Tonnerre stappen bezoekers in één van de vijf ‘asteroïden’, draaiende tweepersoons gondels. Wildwaterbaan Atlantique Sud is een eerbetoon aan piloot Jean Mermoz. Hij was een goede vriend van schrijver Antoine de Saint-Exupéry en de eerste die per vliegtuig de Atlantische Oceaan overstak.

3D-filmtheater in Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Wie meer wil weten over de nalatenschap van Antoine de Saint-Exupéry kan een tentoonstelling over zijn leven en werk bezoeken. Maar niet alleen de expositie, het hele themapark vijftien kilometer onder Mulhouse ademt de sfeer die De Saint-Exupéry in zijn verhaal weet op te roepen. Een bekende uitspraak van de in 1944 overleden piloot en schrijver was: “Alle volwassenen zijn eerst kinderen geweest – maar weinigen van hen herinneren het zich”. In het Parc du Petit Prince voelen ook volwassenen zich weer even kind.

Speeldorp in Parc du Petit Prince - Foto: Blogueurs d'Alsace

Attracties

Planète du Roi en Planète de l’Allumeur de Réverbère (grote luchtballonnen) – l’Aérobar de la Planète du Buveur (zwevende bar op 35 meter hoogte) – Le Grand Cinéma (3D-film over de kleine prins) – Planète sous-marine 4D (vierdimensionale filmbelevenis, op zoek naar vissen) – Vol de Nuit (loopattractie: ervaar hoe het is te vliegen met slecht zicht) – Le Serpent (junior achtbaan) – Pierre de Tonnerre (draaiende familieachtbaan) – Atlantique Sud (wildwaterbaan) – Antonov 2 (vliegtuig uit de jaren 40) – Citadelle (speelpark) – Courrier Sud (postspel voor kinderen) – Dessine-moi un mouton (meedoen aan het maken van een grote muurschildering vol schapen) – La rosée du désert (waterspeeltuin) – Les chaises volantes en Aérousel (draaimolens) – De planète en planète (trampolinepark)

Achtbaan Le Serpent in Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Restaurants

La table de St-Exupéry (zelfbedieningsrestaurant met tapasbar, vegetarische gerechten) – Météorite Café (lokale sandwiches en een Salon de Thé naast een meteorietenkrater) – Le Food Plane (fast food, barbecue) – Le Kiosque de l’Aviateur (ijs) – Le Kiosque du Roi (snoep en drank)

Druk?

Bezoekers per jaar: 200.000.

Luchtballon in Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Waar?

Le Parc du Petit Prince, 68190 Ungersheim, Frankrijk, tel. 00 33 (0) 389 62 43 00 • Vanaf Metz de A4 richting Straatsburg volgen en vervolgens de A35 richting Mulhouse. Neem ten zuiden van Colmar de afslag naar de D201 richting Meyenheim en Réguisheim. Sla in Réguisheim rechtsaf naar de D47 en vervolgens linksaf naar Ungersheim (D44). In de zomermaanden rijdt er een pendelbus van het station van Mulhouse naar het park • Kaart

Wanneer?

Le Parc du Petit Prince is geopend van 20 april tot en met 3 november 2024. Van 6 juli tot en met 1 september 2024 dagelijks open • Ook elke dag open in de paasvakantie van 20 april tot en met 5 mei en in de herfstvakantie van 19 oktober tot en met 3 november 2024. Daarvoor en daarna altijd in de weekenden open en op sommige werkdagen; zie de parksite. Open van 10.00 tot 17.00 of 18.00 uur.

Kosten

Entreeprijs: € 25,00 per persoon. Kinderen tot en met 11 jaar: € 20,00. Korting bij aanschaf vooraf online. Kinderen kleiner dan 1 meter: gratis. Parkeren: gratis.

Dessine-moi un mouton in Le Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Dessine-moi un mouton

‘Toe, teken eens een schaap voor mij’ is het eerste wat de kleine prins vraagt als hij schrijver Antoine de Saint-Exupéry ontmoet. Het tekenen van een schaap is in het pretpark van de prins een interactieve activiteit waarvoor alle kinderen worden uitgenodigd. Naast de schapenweide staat een enorm schoolbord met het verzoek ‘Dessine-moi un mouton’, teken een schaap.

Zweefmolen in Parc du Petit Prince - Foto: Michel Caumes

Fun facts

De twee gigantische luchtballonnen zijn niet alleen een attractie, ze zijn ook een reclameobject voor het Parc du Petit Prince: tien procent van de bezoekers komt naar het pretpark omdat ze de ballonnen hebben zien zweven. Vanuit een ballon hebben bezoekers zicht over drie landen (Frankrijk, Duitsland en Zwitserland) en drie berggebieden (het Zwarte Woud, de Vogezen en de Jura). Bij veertig procent van de gasten zijn de ballonnen de populairste attractie van het themapark.

Nederlanders en Vlamingen hebben dit kleine pareltje nog niet echt ontdekt. Als gevolg daarvan is de Nederlandse taal zo goed als afwezig. Maar alle uitingen en voorstellingen zijn naast in het Frans ook in het Duits en Engels, dus voor de meeste mensen – en zelfs kinderen – prima te volgen. Een grappige poging van Parc du Petit Prince om ook Nederlandstaligen te plezieren: bij het wegrijden staat een bord met ‘Au revoir’, vertaald in het Nederlands als ‘Afscheid’…

Verder lezen

Le Parc du Petit Prince is naast themapark ook meteen de showroom van luchtballonnenbedrijf Aerophile

– Alle attractieparken in Frankrijk
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Michel Caumes, Blogueurs d’Alsace, Le Parc du Petit Prince

Meest bezochte parkprofielen