Foie gras

Petitie tegen foie gras in Disney-restaurants

Foie gras

In zeven Europese landen – Nederland, België, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Denemarken en Israël – is een campagne gestart tegen het serveren van de dieronvriendelijke foie gras in Disneyland Paris.

In ons land wordt de protestactie gevoerd door de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Voor België wordt de actie gevoerd door GAIA, voor Frankrijk door de groep Stop Gavage.

{googleads right}Ganzenlever

De organisaties roepen op een protest in te dienen bij Disneyland Paris, waar bij veel restaurants ganzenlever wordt geserveerd. “Donald Duck en Gijs Gans worden in Disneyland verheerlijkt, terwijl het park tegelijkertijd foie gras van deze pijnlijk gedwangvoederde diersoorten uitgebreid op de menukaarten van haar restaurants heeft staan”, aldus Lekker Dier. Op de site van de stichting staat een animatiefilm die laat zien hoe een paar vrolijke ganzen naar een pretpark gaan en daar onder dwang gevoederd worden. Een muis verwerkt de ganzen vervolgens machinaal tot blokjes foie gras. Op de website kunnen sympathisanten van de actie een petitie ondertekenen.

Verkoop en export

In Frankrijk neemt de verkoop en export van foie gras nog steeds toe, in 2006 met zeven procent. De productie lag op 19.552 ton. 75 Procent van de wereldproductie van foie gras vindt in Frankrijk plaats, gevolgd door Bulgarije en Hongarije.

(c) 2007

Meest bezochte parkprofielen