Phantasialand China Town

Protesten tegen uitbreidingsplannen Phantasialand

Phantasialand China Town

De uitbreidingsplannen van Phantasialand in Brühl brengen natuurbeschermers op de barricaden.

Het park wil zijn oppervlakte verdubbelen – van 28 hectaren naar 58 hectare – en heeft om dat te realiseren het oog laten vallen op het aanpalende bosgebied Kottenforst-Ville, dat gedeeltelijk onder natuurbeheer valt. Het bos telt vijftigduizend bomen, die gedeeltelijk zullen moeten wijken voor de uitbreiding van Phantasialand. Het park zegt de expansie nodig te hebben om te kunnen blijven concurreren. Op het nieuwe terrein zullen onder meer overnachtingsmogelijkheden en een concerthal gebouwd worden. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat de toestemming om uit te breiden verleend wordt.

{googleads right}Compenseren

Volgens parkdirecteur Ralf-Richard Kenter kan het park alleen maar uitbreiden in het bosgebied. “De parkeerplaatsen zijn geen eigendom van Phantasialand en richting Brühl uitbreiden levert geluidsoverlast voor omwonenden op. Wij zullen de bomen die gekapt moeten worden voor onze plannen één op één compenseren. We leggen dus op een andere plek een nieuw bos aan.” 

Vijftigduizend bomen

Tegenstanders van de plannen hebben zich verenigd in de groep Vijftigduizend bomen. Zij vinden dat er geen natuur mag sneuvelen voor een pretpark. “In dit bos leven vleermuizen en hagedissen, en zelfs een ijsvogel”, zegt woordvoerder Dieter Rupp. “Het duurt wel tachtig jaar voor een compensatiebos dezelfde kwaliteit heeft als natuurpark Kottenforst-Ville. Wij stellen voor dat Phantasialand uitbreidt aan de andere kant van de snelweg, daar heeft niemand er last van.”

Gemeenteraad

Als de plannen van Phantasialand gerealiseerd zullen worden zal het aantal werknemers stijgen van 1300 naar 2500. De meerderheid van de gemeenteraad van Brühl is voorstander van de uitbreidingsplannen. De Grünen zijn tegen; de politieke partij staat achter de kritiek van natuurgroep Vijftigduizend bomen en de omwonenden.


(c) 2007 – Foto: Parkplanet 

Meest bezochte parkprofielen