WDW Epcot Gondel Mission Space

Ruzie om Mission Space in Epcot

WDW Epcot Gondel Mission Space

Walt Disney World ligt in the clinch met de Environmental Tectonics Corporation, een van de bouwers van Mission: Space.

Disney heeft aan een rechter gevraagd de rechtszaak die ETC tegen het parkmanagement heeft aangespannen niet door te laten gaan.

Vlucht naar de maan

Mission: Space in Epcot is een attractie waarbij met behulp van geavanceerde simulatietechnieken een raketlancering en een vlucht naar de maan wordt nagebootst. Bij de populaire attractie is gebruik gemaakt van technieken die ook worden toegepast bij het trainen van piloten. Om de attractie te kunnen bouwen schakelde Disney in 1998 het in trainingssystemen voor de luchtvaart gespecialiseerde bedrijf Environmental Tectonics Corporation (ETC) in. Dat bedrijf ontwikkelde een simulatierit met capsules aan een ronddraaiende arm. Bezoekers die plaatsnemen in zo’n gesloten gondel krijgen door de bewegingen en de geprojecteerde beelden het gevoel dat ze gelanceerd worden.

{googleads right}Niet illegaal

Volgens Disney lukte het ETC echter niet om het door hen ontworpen systeem binnen de afgesproken tijd en voor de overeengekomen prijs te leveren. Het park in Florida zette het bedrijf daarom aan de kant en nam de productie van Mission: Space zelf over. Volgens ETC werden vervolgens allerlei door hen gemaakte berekeningen en ontwerpschetsen doorgespeeld naar onderaannemers, waaronder concurrenten van ETC. Disney bestrijdt niet dat ETC-materiaal is gebruikt, maar volgens het parkmanagement is daar niets illegaals aan omdat de doorgespeelde materialen niet vertrouwelijk waren. ETC heeft na het stopzetten van het contract nooit geprotesteerd bij Disney, maar spande in 2005 – twee jaar na het opengaan van Mission: Space – wel een rechtszaak aan. Volgens Disney een verspilling van tijd voor de rechters. Om die reden heeft The Walt Disney Corporation gevaagd de zaak te cancellen.

2007 (c)

 

 

Meest bezochte parkprofielen