Hong Kong Disneyland Main Street

Strijd om de bezoekers in Hongkong

Hong Kong Disneyland Main Street

Wat niemand verwacht had, gebeurde toch: Hong Kong Disneyland is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld geraakt met het Ocean Park, dat aan de andere kant van de stad gelegen is.

Het zeedierenpark Ocean Park opende in 1977 zijn deuren op een prachtige locatie aan het water. Hong Kong Disneyland ging in september 2005 open. Analisten wisten het zeker: Disneyland zou zo’n groot succes worden dat het wat verlopen Ocean Park zijn deuren wel zou kunnen sluiten. Maar het verliep totaal anders: Disney voldoet niet aan de hooggespannen verwachtingen en het nieuwe management van Ocean Park wist de bezoekerscijfers op te stuwen naar voor het park ongekende hoogte.

{googleads right}Uitbreidingen

Het eerste jaar dat Disneyland open was trok het park 5,2 miljoen bezoekers; vierhonderdduizend minder dan waar op was begroot. Dit jaar werd afgesloten met een teleurstellend aantal van iets meer dan vier miljoen bezoekers, een daling van 23 procent. De eigenaren van het park – The Walt Disney Company en de regering van Hong Kong – houden crisisoverleg. Er moet snel iets gebeuren om te voorkomen dat de rente op bestaande leningen met nieuwe leningen moet worden gefinancierd. De eigenaren hebben gekozen voor flinke uitbreidingen, om zo meer bezoekers naar het park te trekken.

Nieuwe attracties

Grootste teleurstelling bij de gasten bleek de omvang van het Disney-park. Bezoekers verwachtten een vergelijkbaar park als in de Verenigde Staten of Parijs, maar ze kregen een verhoudingsgewijs klein park met een minimaal aantal attracties. Niet echt een bestemming waar je een paar dagen voor in een hotel gaat zitten. Dus bleven steeds meer bezoekers weg en de Disney-hotels leeg. Met nieuwe attracties wordt tegemoet gekomen aan de klacht van de gasten. In april 2008 opent It’s a Small World. De populaire boottocht zal voor het eerst ook ‘bewoond’ gaan worden door de Disney-figuren zelf, zoals Mulan, Alladin en Peter Pan. In de Hong Kong-versie heeft tevens een uitgebreide Azië-sectie, met de Chinese Muur en de skyline van Hong Kong. In 2008 komen daarnaast drie andere nieuwe attracties, waaronder een High School Musical-show en Turtle Talk with Crush, en naar verwachting in 2011 een versie van Pirates of the Caribbean.

Panda’s

Disneyland zou de doodsteek zijn voor een ander groot themapark in Hong Kong, Ocean Park, zo was de algemeen heersende gedachte. Maar het park stelde een nieuw management aan, dat door middel van uitgekiende marketingcampagnes en investeringen het bezoekersaantal deed stijgen, tot boven dat van Disney: 4,38 miljoen. Manager Allan Zeman haalde als antwoord op de Disney-concurrentie een paar panda’s naar zijn park. Bovendien kondigde hij aan dat het aantal attracties in Ocean Park zal verdubbelen tot zeventig in 2012. Disney kan zijn borst nat maken; in Hong Kong is de strijd net pas begonnen.

2007 (c) Foto: Marc van der Chijs

 

Meest bezochte parkprofielen