Fakir

Expositie over jarige fakir

Fakir

De vliegende fakir vliegt in seizoen 2008 precies vijftig jaar op en neer tussen de torens van zijn paleis in het Sprookjesbos van de Efteling. 

Om dat te vieren wordt in het Efteling Museum bij het Anton Pieckplein een tijdelijke expositie over het sprookje De Tuinman en de Fakir ingericht. Er zijn foto´s en anekdotes van de bouw van het sprookje in 1958 te zien, maar ook het magische fenomeen fakir zal worden toegelicht.

{googleads right}Techniek

De vliegende fakir werd op 24 juli 1958 geopend. Ontwerper Anton Pieck liet zich voor het sprookje inspireren door Perzische miniaturen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Technicus Peter Reijnders is verantwoordelijk voor de techniek. Ook het idee om de kabels waarover de fakir ‘vliegt’ te laten camoufleren door de stenen van de achterwand ontspruit aan zijn brein. 

Tentoonstelling

De tentoonstelling die vanwege de vijftigste verjaardag van de fakir wordt ingericht is te zien vanaf 21 maart, de dag dat de Efteling open gaat voor het seizoen 2008.

2008 © TEKST: PARKPLANET – FOTO: SKOOP

Meest bezochte parkprofielen