Roze kasteel

Vijftien miljoen voor grond Land van Ooit

Roze kasteel

De gemeente Heusden betaalde 15,4 miljoen euro voor de gronden en opstallen van het Land van Ooit in Drunen.

Het park ging eind vorig jaar failliet. De gemeente legde onmiddellijk een claim op het 34 hectare grote terrein omdat daarop een rondweg aangelegd gaat worden. Ook kon ze maatregelen nemen om de afwikkeling van het verkeer van en naar de Maasroute (A59) beter te regelen.

Eén euro per dag

Op 20 december tekenden vertegenwoordigers van Heusden een overeenkomst met de familie Taminiau, eigenaar van het Land van Ooit. Volgens verantwoordelijk wethouder Adriaan van Mierlo (PvdA) is de investering van 15,4 miljoen zowel financieel als maatschappelijk uitermate verantwoord. De gemeenteraad van de gemeente Heusden, waaronder Drunen valt, debatteert op 29 januari over de overnamesom. Per inwoner gaat de grond 366 euro kosten – één euro per dag gedurende een jaar.

Regie in eigen hand

De gemeente Heusden stelde dat de aankoop van de gronden van groot strategisch belang is. Met het gebied in eigendom heeft ze de zeggenschap en regie over toekomstige ontwikkelingen in eigen hand. Het centraal in de gemeente Heusden gelegen gebied is landschappelijk van grote waarde en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur in Noord-Brabant. De gemeente Heusden wil de gronden gebruiken voor recreatief-toeristische doeleinden.

Roze verf

Het kasteel op het voormalige Land van Ooit, waar graaf d’Oultremont heeft gewoond, wordt in de oude luister hersteld. De roze verf – altijd al een doorn in het oog van de gemeente – zal worden verwijderd. Het kasteel staat op de Rijksmonumentenlijst.

2008 © PARKPLANET

 

Meest bezochte parkprofielen