Duurzaam vakantie vieren in Villages Nature

Center Parcs en Disneyland Paris sloegen de handen ineen en creëerden Villages Nature, een ecologisch vakantiepark waar respect voor de natuur centraal staat. Volgens de twee bedrijven is het duurzame Villages Nature een wereldwijde primeur in de toeristische branche.

Meestal hebben ze aansprekende namen als La Lac d’Ailette, Port Zélande, Les Hauts de Bruyères of Bispinger Heide. Maar de allernieuwste aanwinst van Center Parcs heet simpelweg Villages Nature. Geeft dat in het Frans nog een beetje een vakantiegevoel, vertaald in het Nederlands is elke glans verdwenen. ‘Natuurdorpen’ roept niet bepaald de sfeer op van lange avonden met een wijntje op het terrasje voor je luxe bungalow, uitkijkend over een blauw meer of in de diepe bossen van het Franse land. Maar Villages Nature geeft wel direct aan waar het in dit nieuwe verblijfsconcept om draait: om duurzaam vakantie vieren.

Next generation

Villages Nature is een samenwerkingsverband van de Franse resortexploitant Pierre & Vacances en Euro Disney SCA, moederbedrijf van Disneyland Paris. Het nieuwe vakantiepark ligt op slecht zes kilometer ten zuiden van de Disney-themaparken en opereert onder de vlag van Center Parcs. De lat voor Villages Nature ligt hoog: het is het ‘next generation holiday park’ en moet nieuwe standaarden zetten op het gebied van toeristische duurzaamheid. De aanwezigheid van jaarlijks een miljoen verblijfsgasten en 200.000 dagbezoekers dient zo weinig mogelijk impact te hebben op het milieu en de economische spin-off moet vooral de regio ten goede komen. Dat zijn de doelstellingen die Villages Nature Paris meekreeg.

Appartementen in Villages Nature - Beeld: © Villages Nature Paris

In harmonie

Gasten laten zien hoe mensen en natuur in harmonie naast elkaar kunnen bestaan, dat was de belangrijkste intentie tien jaar geleden, toen de eerste schetsen voor het 259 hectare grote vakantiepark op papier werden gezet. Met dat in het achterhoofd werden in het park en de bungalows allerlei innovatieve maar ook beproefde manieren van duurzaam energiegebruik toegepast, zoals apparatuur om het energieverbruik te beperken, ecologische daken die zorgen dat regenwater gerecycled wordt en het gebruik van gecertificeerd hout en natuurlijke verf en bouwmaterialen.

Geothermische energie

Eén van de meest opvallende duurzame energiebronnen in het groene vakantiepark is het aanwenden van geothermische energie. Daarmee wordt niet alleen het water in de openluchtlagune naast overdekt zwemparadijs Aqualagon verwarmd tot dertig graden, maar ook energie gewonnen voor alle andere elektriciteitstoepassingen in het park. Op den duur moet er zoveel geothermische energie beschikbaar zijn dat het zelfs kan worden gebruikt in de omliggende dorpen en de hotels van Disneyland Paris.

Disney-imagineer Joe Rohde was artistiek directeur voor Villages Nature

Het lagunebad van Aqualagon in Villages Nature - Beeld: © Villages Nature Paris

Publiekstrekker

Villages Nature is vooral ook een groen park: van de 259 beschikbare hectares is bij de opening 120 hectare ontwikkeld en daarvan is minder dan twaalf hectare bebouwd. Het complex telt 916 cottages en appartementen. Zestien hectare is bestemd voor sport- en ontspanningsfaciliteiten, die verdeeld zijn over vijf ‘werelden’. Aqualagon is de meest opvallende en dé publiekstrekker van het park. Het moderne glazen gebouw herbergt een golfslagbad, zeven glijbanen, een wildwaterrivier en jacuzzi’s. De buitenlagune wordt het hele jaar door op natuurlijke wijze verwarmd zodat gasten zelfs in de winter kunnen zwemmen en genieten van het uitzicht over het meer en de Lakeside Promenade.

Van veld tot vork

BelleVie Farm is een biologische boerderij waar gasten kunnen ervaren wat er bij komt kijken om iedereen dagelijks van voedsel te voorzien. ‘Van veld tot vork’ noemt Center Parcs dat. Van de boerderij komen producten als zuivel, honing en groenten die in de restaurants van het vakantiepark worden gebruikt. Die restaurants staan langs de Lakeside Promenade, de centrale ontmoetingsplek van Villages Nature. Gasten kunnen er wat te eten halen bij marktkraampjes of restaurants als Vapiano, flaneren langs het meer en hangende tuinen en genieten van straattheater. Er is een bowling en er is opvang voor kinderen en baby’s.

Boek hier een verblijf bij Villages Nature

Extraordinary Gardens in Villages Nature - Beeld: © Villages Nature Paris

Geen Disney-figuren

Ook al is Villages Nature voor de helft eigendom van Euro Disney SCA, in het ecologische park vinden gasten geen Disney-figuren of andere elementen uit de sprookjeswereld van Walt. Wel is er Forest of Legends, een spannend bos waar kinderen boomhutten kunnen bouwen, zich kunnen verstoppen of actief bezig kunnen zijn op hangbruggen en schommels. De vijfde en laatste ‘wereld’ waarin de vakantiegangers zich kunnen laten onderdompelen heet Extraordinary Gardens, tuinen die gebaseerd zijn op de natuurelementen aarde, water, wind en vuur. Bezoekers worden door het personeel – hier geen ‘castmembers’ maar ‘artisans’ genoemd – actief bij het tuinonderhoud betrokken. Ze krijgen tips mee voor hun eigen tuintje thuis of kunnen hun ideeën voor een mooie tuin delen met de ambachtslieden in de Extraordinary Gardens.

Zwemparadijs Aqualagon in Villages Nature - Beeld: © Villages Nature Paris

Wereldwijde primeur

Volgens Pierre & Vacances en Euro Disney SCA is Villages Nature een wereldwijde primeur op het gebied van toerisme. Het ecologische karakter van het park en de faciliteiten is tot in detail doorgevoerd. Zo worden gasten aangemoedigd met het openbaar vervoer naar hun vakantiehuisje of appartement te reizen. Een groene taxi brengt hen van het treinstation tot aan het park. En wie zin heeft kan de kunst van het composteren leren of hoe een biologische moestuin aan te leggen. Maar wie één of meer daagjes naar de parken van Disneyland Paris wil, kan dat natuurlijk ook: tickets worden op het verblijfspark aangeboden. Volgens de initiatiefnemers is een vakantie in Villages Nature Paris ‘een inspirerende ervaring die een positieve kijk geeft op de toekomst’.

Villages Nature nu boeken
Volcano Bay lag bijna in Parijs

2017 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Villages Nature Paris

Meest bezochte parkprofielen