Colosseum theater en ingang van het voormalige Land van Ooit in Tongeren

Sloopkogel in theater Ooit Tongeren

Colosseum theater en ingang van het voormalige Land van Ooit in Tongeren

Er bestaan vergevorderde plannen om het failliete Land van Ooit in Tongeren te onttrekken aan de dagrecreatie en een verblijfspark te maken van het gebied.

Bouwonderneming Strabag, een van de partners in eigenaar van het park Plinius, heeft laten weten heil te zien in het opsplitsen van Het Land van Ooit in deelprojecten en het vestigen van een wellnesscentrum met hotel in één van die projecten. De bouwer kwam tot die slotsom na langdurige onderhandelingen met vier overnamekandidaten van het park. De besprekingen leidden tot nog toe niet tot succes omdat de kandidaten het Ooit-concept niet willen voortzetten. Obstakel bleek onder meer het grote Colosseum-theater bij de ingang van het park. Overnamegegadigden zien niet hoe dit grote theater ingepast kan worden in hun plannen. Strabag stelt daarom voor dit Colosseum, dat ruim vier miljoen euro heeft gekost en voornamelijk is betaald met overheidsgeld, op eigen kosten te slopen. Gedeelten van het theatergebouw zouden hergebruikt kunnen worden bij de opzet van een thermenhotel, denkt de bouwonderneming.

{googleads left}Uitgangspunten

De twee andere partners in Plinius, de stad Tongeren en Toerisme Vlaanderen, hebben wel oren naar de plannen van Strabag. Zij benadrukken echter dat de oorspronkelijke uitgangspunten uit het verleden – het rijke verleden van Tongeren, het groene karakter van het gebied en de aanwezigheid van water met de Pliniusbron – centraal moeten blijven staan bij ontwikkeling van het nieuwe concept. Wanneer de plannen voor opsplitsing goedgekeurd worden en er een contract getekend kan worden met een nieuwe exploitant zal naar verwachting in 2009 gestart kunnen worden met de bouw van het wellnesscentrum.

Failliet

Ooit Tongeren ging eind augustus failliet, twee maanden na de opening. Tegen de Nederlandse exploitantenfamilie Taminiau, die het park huurde van Plinius, loopt een gerechtelijk onderzoek naar verduistering van overheidssubsidies. Door de problemen in Vlaanderen raakte ook het Nederlandse Land van Ooit in Drunen in financiële moeilijkheden, met ook daar een faillissement tot gevolg.

Wat ging er mis met het Land van Ooit?
Kijken en kopen: alles in de Ooit-verkoop
Efteling overwoog mediapark in Land van Ooit
Definitief afscheid roze kasteel

2008 © PARKPLANET

 

Meest bezochte parkprofielen