De kaart van het Aards Paradijs

Bijbels themapark op Ooitse gronden

De kaart van het Aards Paradijs

Met devote rustpunten als de inmiddels beroemde Mariakapel en een Bijbels kasteel, snelle kermisattracties als de Mozesachtbaan en De Hemelvaart en shows en straattheater met een religieus sausje denkt zakenman Louis van der Heijden Drunen weer terug op de toeristische kaart te kunnen zetten.

Louis van der Heijden heeft serieuze plannen voor het terrein van het voormalige Land van Ooit. De Vlijmense ondernemer heeft de gemeente Heusden laten weten een gedeelte van het park te willen exploiteren als toeristische dagattractie. Volgens Van der Heijden is het terrein groot genoeg om zowel een publieke functie te hebben – het wandelpark blijft vrij toegankelijk – als een commerciële. De spraakmakende zakenman vindt dat Drunen een toeristische trekpleister moet blijven houden, voor de naamsbekendheid en de werkgelegenheid die dat oplevert. “De naam Drunen heeft altijd een bekende klank gehad, eerst door het Autotron, later door het Land van Ooit. Je mag het die plaats niet aandoen om zonder aansprekende publieksattractie door het leven te gaan.”

Mariakapel

Louis van der Heijden is in enkele jaren tijd een bekende verschijning geworden, vooral in Vlijmen. Hij kocht ontelbare panden op en om het Plein op en gaf er een nieuwe, succesvolle invulling aan. Een oud postkantoor werd een kiprestaurant, een verlaten bankgebouw een bistro en een voormalige bloemenzaak werd een barbecuerestaurant. Landelijke bekendheid kreeg de onroerendgoedhandelaar door de plaatsing van een Mariakapel vlak voor zijn kapitale huis op de hoek van de Akkerstraat en de Julianastaat. Juist die kapel bracht hem op het idee voor een nieuwe invulling van het Land van Ooit-terrein. “Inderdaad, mijn Mariakapel was de inspiratiebron, maar de uiteindelijke vonk sprong over toen ik enkele weken geleden een presentatie bijwoonde van Hennie van der Most in de Rabobank in Vlijmen. Die man is miljonair geworden door nagenoeg hopeloze objecten en stukken grond een nieuwe, toeristische bestemming te geven. Na afloop sprak ik met Van der Most en we kregen het over het Land van Ooit. Ook hij had wel interesse in het braakliggende park, maar aan het eind van het liedje liet hij weten alle vertrouwen in mij te hebben en het graag aan mij over te laten. Toen ik naar huis reed, had ik al talloze plannen in mijn hoofd, maar het kwartje viel pas echt toen de koplampen van mijn auto op mijn witte kapelletje schenen. Noem het een godswonder of een zegen, wat je wilt, maar exact op dát moment kreeg ik een lumineus idee voor het park. Ik maak van het voormalige Land van Ooit het meest trendy, meest spraakmakende, meest spannende maar ook meest devote heilige park van Europa! Met mijn eigen kapel, die hier toch weg moet, in de hoofdrol!”

{googleads right}Plattegrond

Van der Heijden vouwt een grote tekening uit op de tafel in zijn huis. Een gedetailleerde kaart toont een kleurrijke plattegrond van een themapark. Aards Paradijs staat er in zwierige letters boven. “Kijk!” roept hij enthousiast en hij plant zijn vinger midden op de kaart. “Hier komt mijn Mariakapel te staan. Met een prachtig plein eromheen. Ik heb de afgelopen weken aan den lijve ondervonden wat voor een aandacht zo’n kapel oproept en hoeveel belangstelling ervoor is. Daaruit heb ik opgemaakt dat er geld te verdienen valt met devotie. Want laten we eerlijk zijn, de euro’s zullen moeten rollen willen we op die plek niet nog een faillissement krijgen. Met een religieus gethematiseerd park gaat dat lukken! Van de Most is het met me eens; hij prees mijn plan en was zelfs wat jaloers dat hij niet op dit idee gekomen was. Vergis je niet: Aards Paradijs, zoals de werktitel is, gaat heel veel verschillende doelgroepen aantrekken. Allereerst moderne pelgrims, mensen van nu die op zoek zijn naar bezinning, inspiratie en stilte. Die kunnen terecht bij mijn Mariakapel, die een prachtige, centrale plek krijgt in het park. Op een stijlvol plein met veel bankjes. Een andere doelgroep zijn de mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het geloof. Dat thema is tegenwoordig een ‘hot issue’ en wordt straks in Drunen op een aanschouwelijke manier getoond. Om ervoor te zorgen dat ook kinderen en jongeren zich in het park thuis voelen, brengen we op religie gebaseerde theatershows, met veel bombarie en kostuums, en snelle kermisattracties met een religieus sausje. Voor elk wat wils dus en daarom ben ik ervan overtuigd dat Aards Paradijs een succes gaat worden. Ik heb wel al gemerkt dat niet iedereen daarvan overtuigd is, maar dat ben ik wel gewend van mijn eerdere projecten. Die allemaal succesvol zijn, laat daar geen misverstanden over bestaan. Ik durf te wedden dat Aards Paradijs op jaarbasis minimaal driehonderdduizend bezoekers gaat trekken.”

In fases

Louis van der Heijden schuift met zijn vinger verder over de kaart. Hij wijst attracties, shows en tentoonstellingen aan die bewondering oproepen. “Het wordt in fases gerealiseerd”, zegt hij, als hij de wat sceptische blik op de gezichten van redacteur en fotograaf ziet. “Niet alles tegelijk, dat gaat niet. We beginnen met de kapel: die krijgt een mooie plek. Het roze kasteel wordt overgeverfd in gebroken wit en krijgt een Bijbels thema met het restaurant Het Laatste Avondmael. Op deze plek komen enkele aangepaste kermisattracties voor de jeugd en kunnen families ‘in gevecht met Goliath’. Voor deze interactieve attractie heb ik op de Ooit-veiling de touwtrekkende reus opgekocht. De twee al bestaande theaters worden omgebouwd: de Ridderarena naast de ingang wordt het Theater van de Sterren, waar de minimusical Jesus Christ Superstar tweemaal daags wordt opgevoerd. En in het openluchttheater komt de Elly & Rikkert Revival, zeker nog bekend bij de wat ouderen. Als alles loopt zoals ik hoop, zal Aards Paradijs met Pasen 2009 open kunnen. De vertraagde overdracht van het park aan de gemeente zal daar geen invloed op hebben. Ik heb zelfs al contacten gelegd met oud-aartsbisschop Simonis voor de openingsplechtigheid”.

Park wordt vrij toegankelijk

Het park van het voormalige Land van Ooit wordt opgeknapt en is vanaf 2009 voor iedereen vrij toegankelijk. Dat is een uitdrukkelijke wens van de gemeente Heusden. De Mariakapel en de restaurants zijn voor iedereen te bezoeken, zonder kosten. Voor attracties en shows kunnen losse kaartjes of een passe-partout worden aangeschaft. Louis van der Heijden organiseert een infomiddag waarop hij zijn ideeën aan de hand van de tekeningen zal toelichten: aanstaande dinsdag om 15.00 uur in restaurant De Kluis aan het Plein in Vlijmen. Verschillende leden van het college van B&W en raadsleden hebben reeds toegezegd aanwezig te zijn. Belangstellenden zijn welkom!

Louis van der Heijden
Ondernemer Louis van der Heijden voor het kasteel van Ooit 

“Ik bouw elk jaar iets nieuws”

Voor het Aards Paradijs heeft ondernemer Van der Heijden de volgende attracties in de planning staan: In gevecht met Goliath (‘interactieve ride’ waarbij bezoekers touwtrekken met de Bijbelse reus), De Hemelvaart (op de kermis bekend als Rainbow), Pausmobiel (kinderattractie, gethematiseerde Buggy Ride), Duiveltjesdans (aangepaste Polyp) en De Bonte Bijbelse Carrousel (vol herkenbare Bijbelse figuren). Louis van der Heijden wil jaarlijks een nieuwe attractie toevoegen. Dat is volgens hem essentieel voor het succes van zijn park. Voor de komende jaren heeft hij al twee nieuwe attracties voor ogen: de Ark van Noach (wildwaterbaan, gepland voor 2010) en de Mozescoaster (achtbaan door de Rode Zee, gepland voor 2011).

Wat ging er mis met het Land van Ooit?
Kijken en kopen: alles in de Ooit-verkoop
Efteling overwoog mediapark in Land van Ooit
Roze kasteel definitief verdwenen. Bekijk de foto’s

© 2008 Tekst: Adri van Esch / Parkplanet
Plattegrond: Frank van der Heijden

Dit artikel was een 1 aprilgrap 

Meest bezochte parkprofielen