Luchtfoto Disneyland Anaheim

Huizenplan van de baan

Luchtfoto Disneyland Anaheim

Disneyland heeft het voor elkaar: er komen waarschijnlijk geen huizen tegenover het park te staan.

Op een leeggekomen terrein tegenover Disneyland in Anaheim wilde een investeringsmaatschappij vijftienhonderd huizen bouwen. Disney was tegen het plan en wees fijntjes op de in 1994 gesloten overeenkomst met de gemeente dat het gebied rondom het Disney-resort alleen gebruikt zou mogen worden voor toeristische doeleinden.

{googleads right}Volksraadpleging

De managers van het park hielden zich verder buiten de politieke discussie die ontstond, maar Disney gaf wel forse financiële steun aan een initiatief uit de bevolking. Het burgerplatform verzamelde handtekeningen om een referendum te krijgen over de huizenbouw. Die actie had effect: er kwamen voldoende handtekeningen en de gemeenteraad besloot deze week dat er inderdaad een volksraadpleging moet komen voordat de plannen mogen worden uitgevoerd. Deze vertraging heeft hoogstwaarschijnlijk tot gevolg dat de investeerder – die al eerder stukken land moest verkopen vanwege financiële problemen – zijn plannen zal wijzigen of intrekken.

Omgeving

In tegenstelling tot in Florida, waar Wat Disney eind jaren zestig een lap grond kocht zo groot als de provincie Utrecht, is het terrein rondom Disneyland in Californië niet in eigendom van het Disney-concern. Walt had bij de bouw van zijn eerste park – halverwege de jaren vijftig – niet genoeg financiële middelen om ook de grond rondom zijn park te kopen. Tot zijn grote teleurstelling werden de terreinen rondom zijn geesteskind volgebouwd met goedkope en in zijn ogen foeilelijke hotels. Om die reden kocht hij in Florida zoveel grond dat hij de invulling van de omgeving zelf kon controleren. In 1994 werd besloten dat de zone rondom Disneyland uitsluitend gebruikt zou worden voor toeristische ontwikkelingen.

2008 (c) Parkplanet

 

 

Meest bezochte parkprofielen