Farup Sommerland Wildwaterbaan

Deense politiek eist strengere regels

Farup Sommerland Wildwaterbaan

Drie ongelukken in Deense pretparken hebben er toe geleid dat parlementariërs van verschillende politieke partijen willen dat de regels worden aangescherpt. 

Zowel de sociaaldemocratische partij Socialdemokraterne als de liberale partij Venstre hebben kritiek geuit op de veiligheidsprocedures zoals ze gelden in Denemarken. Vooral het feit dat de twee instanties die verantwoordelijk zijn voor de inspectie en goedkeuring van attracties ook zeggenschap hebben over het verlenen van de vergunningen wordt gezien als onwenselijk. Karsten Nonbo, woordvoerder van Venstre, spreekt van belangenverstrengeling. Zijn collega Karen Hækkerup van Socialdemokraterne is het met hem eens en noemt het onaanvaardbaar dat er zoveel mensen gewond zijn geraakt tijdens een dagje uit. Beide parlementsleden roepen op tot aanpassing van de voorschriften.

{googleads right}Procedures

Zowel de inspectie van attracties als het verlenen van exploitatievergunningen wordt in Denemarken uitgevoerd door twee instanties: Force Technology en het Deens Technologisch Instituut. De procedure die gevolgd wordt kwam in opspraak na drie ongelukken in vier weken tijd. In het pretpark Tivoli Friheden in Århus raakten begin deze maand vier jongeren ernstig gewond nadat een treintje van de hangende achtbaan Cobra ontspoorde. In Fårup Sommerland in Blokhus vloog een achtjarig jongetje uit een theekopjes-draaimolen doordat een deurtje niet goed gesloten was. In hetzelfde park werden twee meisjes uit hun wildwaterbaanvlot gespoeld door een overmatige grote golf die ontstond nadat een fotocel – die de rit moet controleren – buiten werking was geraakt.

Wetsvoorstel

Een mogelijke wijziging in de controle- en goedkeuringsprocedures voor attracties in pretparken kan rekenen op een meerderheid in het Deense parlement. Er is echter nog geen concreet wetsvoorstel ingediend.


2008 © TEKST: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen