Doventolken bij een Disney-parade

Disney heeft eigen doventaal

Doventolken bij een Disney-parade

De doventolken in Walt Disney World hebben een uniforme gebarentaal gecreëerd om zo typische Disney-karakters als Donald Duck en Mickey Mouse te kunnen uitdrukken. 

Bij de shows, parades en zelfs in enkele attracties in de vier themaparken in Disney World zijn minimaal eenmaal per week doventolken aanwezig. Zij zorgen ervoor dat de gasten die niet kunnen horen toch de teksten in de show of attractie kunnen ‘beleven’. De doventolken ontwikkelden ieder eigen gebaren voor unieke Disney-woorden. Om consistentie in de tekens te krijgen ontwikkelde Disney standaardgebaren die nu elke tolk gebruikt. Mickey Mouse wordt voortaan door iedere tolk uitgebeeld met twee C’s die met de handen worden gevormd – gekromde vingers boven, duim beneden. De C-handen worden op het hoofd geplaatst, de oren van Mickey symboliserend. Een grote lach maakt het Mickey-gebaar af.

{googleads right}Kwakende snavel

Donald Duck heeft een geheel ander standaardteken: met de ene hand wordt de letter D gevormd en de andere hand verbeeldt een snavel die klepperend voor de mond wordt gehouden. Walt Disney World heeft de Access Award van de National Association of the Deaf’s ontvangen voor het speciale doventolkprogramma en andere inspanningen die het resort levert om doven en slechthorenden een fijne dag te bezorgen.


2008 © TEKST: PARKPLANET – FOTO: JEFF CHRISTIANSEN

Meest bezochte parkprofielen