Het Carrouselpaleis bij avond

Herinneringen aan Fiësta Tropicana

Het Carrouselpaleis bij avond

In het radioprogramma Theater van het Sentiment staat de komende week de zomer van 1980 centraal.

Elke avond – van maandag tot en met donderdag – besteedt het programma aandacht aan herinneringen aan de zomermaanden van 28 jaar geleden. Op donderdagavond 14 augustus komt de uitzending live vanuit de Efteling. Op het Anton Pieckplein worden herinneringen opgehaald aan de allereerste zomeravonden die de Efteling organiseerde: Fiësta Tropicana op 16 en 17 augustus 1980.

Donker

Voor Fiësta Tropicana werd het park voor het eerst in het licht gezet. Grote attracties als Spookslot en Carrouselpaleis kregen uitbundige buitenverlichting. Ook de grootste publiekstrekkers in het Sprookjesbos werden in 1980 feeëriek verlicht. Er waren die eerste zomeravonden echter ook gedeelten van het bos die behoorlijk donker waren. Er stonden in die tijd nog geen lantaarns langs de paden, maar er waren wel gloeistaafjes in de bomen gehangen. Die werden echter op grote schaal door de bezoekers meegenomen, waardoor de paden onderbelicht waren.

{googleads right}Avondje uit

Bij de eerste editie van de zomeravonden ging de Efteling nog gewoon om zes uur dicht, waarna het park om half acht opnieuw opende voor de avondgasten. Voor Fiësta Tropicana moest dus – in tegenstelling tot tegenwoordig – apart entree worden betaald. De bezoekers zagen het vooral als een avondje uit en kwamen daarom in uitgaanskleding naar de Efteling. Bij die allereerste zomeravonden was ook al live muziek aanwezig, van het trio Los Alegres. Dit Zuid-Amerikaanse orkestje zal ook optreden tijdens de live uitzending van het Theater van het Sentiment.

Eregasten

Bij het Theater van het Sentiment zijn Herman ten Bruggencate – in 1980 directeur van de Efteling – en Lex Lemmens – destijds verantwoordelijk voor de verlichting van het park tijdens Fiësta Tropicana – aanwezig om terug te blikken in de tijd. De uitzending is donderdag 14 augustus 2008 te beluisteren bij de KRO op Radio 2 van 20.00 tot 23.00 uur.


© 2008 PARKPLANET – FOTO: EFTELING

Meest bezochte parkprofielen