Naar De Indische Waterlelies in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Indische Waterlelies populairste sprookje

De Indische Waterlelies is het meest geliefde Efteling-sprookje. 

Sneeuwwitje en Assepoester zijn over het algemeen de meest populaire sprookjes. In 2004 stond Roodkapje nog aan kop. Dat blijkt uit een grootschalig sprookjesonderzoek dat de Efteling liet uitvoeren door het documentatie- en onderzoekscentrum Volksverhaal van het Meertens Instituut in Amsterdam onder duizend Nederlanders. Met het onderzoek willen Volksverhaal en de Efteling, die er beide naar streven om het cultureel erfgoed van sprookjes levend te houden, wetenschappelijk inzicht krijgen in de positie van sprookjes.

Typisch Nederlands

Achtereenvolgens Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Roodkapje en Hans en Grietje zijn de populairste sprookjes bij volwassenen. De top vijf bij kinderen ziet er als volgt uit: Assepoester, Sneeuwwitje, Roodkapje, Doornroosje en Hans en Grietje. Roodkapje wordt door de ondervraagden gezien als het meest typisch Nederlandse sprookje. Opvallend is dat het sprookje Reinaert de Vos ook tot de favorieten behoort.

Langnek

Het onderzoek peilt ook de populariteit van de taferelen in het Sprookjesbos van de Efteling. Met 22 procent is De Indische Waterlelies, geschreven door de Belgische koningin Fabiola, de winnaar, gevolgd door Doornroosje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje en Roodkapje. Langnek en Holle Bolle Gijs zijn zowel bij ouders als kinderen populaire Efteling-figuren, gevolgd door Pardoes en Pardijn.

De heks van De Indische Waterlelies komt tot leven

2008 © Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen