De plannen voor Tivoli Kanten

Tivoli krijgt ‘een sluier van glas’

Tivoli in Kopenhagen heeft grootse plannen met de afscheiding tussen park en stad. 

Een wat verwaarloosd gebied van het stadspark, waar trieste muren de tuinen scheiden van de Bernstorffsgade, wordt geheel opnieuw ontwikkeld. Het project heeft de naam Tivoli KantenTivoli Rand – meegekregen en is ontwikkeld door het befaamde Amerikaanse architectenbureau Pei Cobb Freed & Partners, onder meer bekend van de ingangspiramide op de binnenplaats van het Parijse Louvre.

Golvend glas

Tivoli wil de overgang naar de stad vloeiend en meer open maken. Pei Cobb Freed & Partners heeft daarvoor golvende glazen gebouwen ontworpen, die worden onderbroken door enkele bestaande, historische gebouwen van het park, zoals de ingangspoort. In de volksmond wordt het nieuwbouwproject al ‘sluier van glas’ genoemd. In de nieuwe gebouwen komen cafés, restaurants en winkels die er voor zullen zorgen dat de nu nog wat saaie hoek van Tivoli constant levendig zal worden. Voor het complex Tivoli Kanten worden huurders gezocht die passen bij de kwalitatief sterke uitstraling van het park. De eerste fase van de renovatie van de westelijke rand van Tivoli zal naar verwachting niet voor 2012 gereed zijn.

Veel steun

Eerder kwam het pretpark in de Deense hoofdstad al met ambitieuze plannen voor een glazen hoteltoren, ontworpen door het gerenommeerde Britse architectenbureau van Norman Foster. Voor het opzienbarende hotel bestond echter geen politieke meerderheid en het werd daarom afgeblazen. Tivoli Kanten lijkt op heel wat meer steun uit de stad te kunnen rekenen.


2008 © TEKST: PARKPLANET – ARTIST IMPRESSION: TIVOLI

Meest bezochte parkprofielen