Ingang Rock 'n' Roller Coaster in Disney's Hollywood Studios

Amerikaanse parken hebben wind tegen

Ingang Rock 'n' Roller Coaster in Disney's Hollywood Studios

In tegenstelling tot de Europese parken – die in de eerste helft van het zomerseizoen tot negen procent meer bezoekers konden noteren – doen de Amerikaanse pretparken het minder goed.

De economische crisis is aan de overkant van de grote plas harder ingeslagen dan op het Europese continent. De Amerikanen korten, gedwongen door hoge benzineprijzen en stijgende tarieven voor vluchten en hotels, hun vakantie in, wat zijn weerslag heeft op de bezoekcijfers van de attractieparken.

{googleads right}Terugval

Zowel Disney – met zes megaparken de grootste bezoekersmagneet van de Verenigde Staten – als Six Flags – met ongeveer veertig regionale parken ook een grote speler op de markt – noteerden in het tweede kwartaal van 2008 minder bezoekers. Six Flags zag het aantal gasten dalen met drie procent tot in totaal 8,6 miljoen. Disney en Six Flags wijten de terugval aan de vroege Pasen, die dit jaar in het eerste kwartaal (maart) viel. De twee concerns wijzen er op dat zij ook profiteren van de economische malaise: de inwoners van de VS blijven noodgedwongen dichter bij huis en bezoeken daardoor relatief vaak een pretpark. De beide bedrijven verwachten aan het eind van het jaar op een even hoog bezoekerscijfer uit te komen als in 2007. Om een gelijkblijvend bezoekersaantal te compenseren heeft Walt Disney World in Florida afgelopen zondag de entreeprijzen verhoogd, met vier dollar voor volwassenen en drie dollar voor kinderen. 

Hard Rock Park

Een park dat zwaar getroffen lijkt te gaan worden door de stagnerende economie is het nieuwe Hard Rock Park in Myrtle Beach, in de Amerikaanse staat South Carolina. ’s Werelds eerste rock ’n roll themapark, dat vierhonderd miljoen dollar heeft gekost, kampt met zwaar tegenvallende bezoekersaantallen. Het park heeft daarom besloten ’s avonds eerder te sluiten dan gepland: in augustus om tien uur in plaats van om één uur ’s nachts, zoals vooraf gepland. Na de altijd drukke feestdag Labor Day – dit jaar op 1 september – zal het Hard Rock Park om 19.00 uur sluiten en men verwacht zelfs dat het park gedurende de herfst- en wintermaanden niet meer dagelijks open zal zijn. Hard Rock Park heeft ook zijn team van medewerkers in aantal naar beneden bijgesteld: in het hoogseizoen zullen er niet drie- maar slechts tweeduizend mensen in het park werken.


2008 © TEKST: PARKPLANET – FOTO: MELISSA VAN VLIET
 

Meest bezochte parkprofielen