Journey to Atlantis in SeaWorld Florida

Bobbejaan-baas aast op Busch en SeaWorld

Journey to Atlantis in SeaWorld Florida

Parques Reunidos wil een bod uitbrengen op Busch Entertainment. De Spaanse pretparkengroep is onder meer eigenaar van het Vlaamse Bobbejaanland.

De tien parken van Busch Entertainment staan in de etalage na overname van moedermaatschappij Anheuser-Busch door de Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev. Naast Parques Reunidos zouden ook het Britse Merlin Entertainment – bekend van Alton Towers, Legoland en Madame Tussauds – en zelfs Disney geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse pretparken.

Biergigant

De algemene verwachting is dat InBev de parken van Anheuser-Busch zal verkopen nadat de overname van de Amerikaanse biergigant – vooral bekend door het biermerk Budweiser – is afgerond. De banken van InBev peilen op dit moment de belangstelling. Als eerste meldde zich Merlin Entertainment. Onlangs sloot ook de Britse durfinvesteerder Candover, eigenaar van Parques Reunidos, zich aan bij de geïnteresseerden. Onder Parques Reunidos vallen diverse grote Europese attractieparken; naast Bobbejaanland ook Attractiepark Slagharen, Movie Park Germany in Duitsland, Bonbon Land in Denemarken, Mirabilandia in Italië en Parque Warner in Spanje.

{googleads right}Tien parken

Busch Entertainment heeft tien pretparken in de Verenigde Staten: twee Busch Gardens-parken, drie SeaWorld-parken, vier waterparken en een park gethematiseerd rond de kinderserie Sesamstraat. Recent werd een overeenkomst bereikt over de uitbreiding van Busch Gardens Europe in Williamsburg (Virginia) met een Sesamstraat-themazone. De tien parken zijn naar verwachting tussen 2,5 en 4,5 miljard dollar waard. Parques Reunidos overweegt een bod uit te brengen van 4,5 miljard dollar.

Interesse van Disney

De Britse krant Mail on Sunday meldt dat ook Disney in de race is voor parken uit de Busch Entertainment-groep. The Walt Disney Company zou vooral interesse hebben in SeaWorld en de twee aanverwante parken in Florida. SeaWorld ligt op een steenworp afstand van Walt Disney World. Ingewijden schatten de prijs van het kroonjuweel uit de Busch-groep – waartoe naast SeaWorld ook zeedierenwaterpark Discovery Cove en waterpark Aquatica behoren – op 1,5 miljard dollar. De verkoop van Busch Entertainment zal in november 2008 worden afgerond. 

© 2008 TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen