Black Mamba in Phantasialand

Nederland gaat niet meer ‘extreem’

Black Mamba in Phantasialand

Nederlandse parken zullen voorlopig niet meer investeren in heftige attracties.

Dat zegt Jeff Bertus, directeur van de Club van Elf, de branchevereniging voor pret- en dierenparken in Nederland in De Telegraaf. Bij de Club van Elf zijn de pretparken Walibi Holland, Attractiepark Slagharen en Duinrell aangesloten. Efteling en Toverland zijn geen lid (meer) van de Club van Elf. Toch onderschrijft ook de Efteling de opvattingen van Bertus. Het Kaatsheuvelse attractiepark zegt niet meer in de concurrentieslag om de heftigste achtbaan mee te willen doen. Volgens de Efteling moet het in de nationale en internationale concurrentieslag vooral gezocht worden in uniek aanbod. “Als je de hoogste achtbaan net af hebt, is er een paar maanden later altijd wel weer een park dat net een halve meter meer bouwde. Je moet iets bieden wat niemand heeft en dat zit meer in de thematische sfeer”, aldus een woordvoerder.

Investeringen

In de ogen van de Club van Elf zijn investeringen in grote achtbanen door de hoge kosten en de haperende economie steeds moeilijker op te brengen. Bertus: “De extra investering loopt al snel in de tientallen miljoenen, maar daar krijg je geen miljoenen bezoekers extra voor terug. Parken wachten dus langer met een dergelijke nieuwe aankoop.” In plaats van gemiddeld vier jaar duurt het nu enkele jaren langer voordat er opnieuw geïnvesteerd wordt in een grote publiekstrekker zoals een rollercoaster, liet eerder ook oud-directeur Ronald van der Zijl van de Efteling weten.

{googleads right}Theatershows

“Parken investeren voorlopig vooral in meer kindvriendelijke attracties of meer aanbod voor de groeiende groep actieve opa’s en oma’s”, stelt Jeff Bertus. “Je moet daarbij denken aan meer theatershows, maar ook uitbreiding van winkelmogelijkheden en het aanbod van lekker eten. Niet langer alleen een hamburger en patat, maar ook gezond voedsel.”

Kinderattracties

In Nederland zitten geen grote attracties in de pijplijn, constateert ook Kees Bakker van Tüv Süd, de keuringsinstantie die betrokken is bij nieuwe plannen. Er staan vooral kinderattracties op het programma. De Efteling investeert volgend jaar in twee nieuwe sprookjes en een nieuw parktheater. De situatie over de grenzen is echter anders; daar worden wel volop plannen gemaakt voor opvallende publiekstrekkers. In Duitsland krijgen het Europa-Park en Hansa-Park volgend jaar een nieuwe rollercoaster en ook Plopsaland in België lokt bezoekers met een nieuwe achtbaan.

© 2008 PARKPLANET – FOTO: PHANTASIALAND 

Meest bezochte parkprofielen