Formule 1

Disneyland op pole position bij Formule 1

Formule 1

Disneyland Paris heeft de beste papieren voor de vestiging van een nieuw Formule 1-racecircuit in Frankrijk.

Vergaande plannen voorzien in de aanleg van een nieuw racecircuit in de buurt van Parijs waar vanaf 2010 de Grote Prijs van Frankrijk verreden kan worden. De French Federation of Motor Sport (FFSA) gaat vanaf 8 oktober alle kandidaten naast elkaar leggen om daarna een keuze te maken voor de vestigingsplaats van het nieuwe circuit. Het uitgestrekte Disney-terrein in Marne-la-Vallée staat op pole position; volgens ingewijden maakt het de meeste kans het Grand Prix-parcours binnen te halen.

Overheidsbijdrage

Het oude Formule 1-racecircuit in Magny-Cours, 225 kilometer ten zuiden van Disneyland Resort, is dringend aan vervanging toe. Er zijn te weinig hotels in de omgeving, het circuit voldoet niet aan de hedendaagse geluids- en milieunormen en de verkeersproblemen rondom het circuit tijdens de Grand Prix zijn gigantisch.

{googleads right}Vestigingsplaatsen

Voor het nieuwe circuit zijn vijf vestigingsplaatsen in de race: Marne-la-Vallée (Disneyland), Le Bourget, Evry, Melun en Sarcelles. Zowel de Franse premier François Fillon als Formule 1-baas Bernie Ecclestone hebben openlijk te kennen gegeven dat ze het gebied rond Disneyland de beste plek vinden voor een nieuw circuit. Fillon heeft zelfs al een overheidsbijdrage van twintig miljoen euro toegezegd voor een nieuw racecircuit in Marne-la-Vallée.

Groene circuits

De vestigingsplaats in de buurt van Disneyland Parijs – het gebied van de themaparkgigant beslaat niet minder dan 1943 hectare – staat hoog op het verlanglijstje van zowel overheid als organisatoren. Goede runner ups zijn de stad Melun (bij het vliegveld Villaroche) en het project Sarcelles (op een gebied van 110 hectare dat al in het bezit is van de overheid). In alle gevallen gaat het om ‘groene circuits’, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan geluidsreductie en verminderde CO2-uitstoot.

Derde park

In het Franse dagblad Le Parisien ontkent een woordvoerder van Disneyland Parijs betrokken te zijn bij een studie naar een nieuw racecircuit. “We voeren wel onderzoeken uit naar een derde themapark op ons terrein”, aldus de zegsman. Het derde themapark wordt echter niet verwacht voor 2020. Een Grand Prix-racecircuit zou een uitstekende tijdelijke invulling zijn voor het grondgebied waarop het derde park is gepland. De onderzoeken voor het derde themapark – onder meer naar verkeersstromen – kunnen dan worden gebruikt voor de planning van het parcours. Voor Disneyland levert een officieel Formule 1-circuit aanzienlijke bijkomende voordelen op, zoals grote aantallen bezoekers die gebruik zullen maken van de Disney-hotels en wellicht ook een bezoekje gaan brengen aan Disneyland Park en de Walt Disney Studios.


© 2008 PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen