Hoofdrolspelers Wieneke Remmers en Rein Kolpa bij de première - Foto: (c) Parkplanet

Feest van herkenning

Hoofdrolspelers Wieneke Remmers en Rein Kolpa bij de première - Foto: (c) Parkplanet

Vandaag ging in Theater de Efteling The Sound of Music in première. De cast overtuigde het duizendkoppige publiek, waaronder veel BN’ers, vanaf de eerste minuut.

Nog nooit stond er in het theater naast het Kaatsheuvelse park een musical die zo groots en meeslepend is als dit bekende verhaal over non Maria die met haar zang en dans de harten van kapitein Von Trapp en zijn zeven kinderen stal. Naast hoofdrolspelers Wieneke Remmers – die als Maria sprekend leek op Julie Andrews, die de rol in de film uit 1965 speelde – en Rein Kolpa (kapitein Von Trapp) imponeerde ook het overweldigende en vernuftige decor, dat veel gelijkenis vertoonde met de scènes uit de wereldberoemde film.

Creatief

Door het decor, maar ook door de vele bekende songs, is de musical een feest van herkenning. De liedjes zijn indrukwekkend vertaald door Allard Blom. Vele tekstelementen refereren mooi aan het origineel, waar andere juist creatief zijn bewerkt. De bekende songfrase How do you hold a moonbeam in your hand werd in de Efteling-variant bijvoorbeeld prachtig vertaald in Hoe hou je een vlinder aan de grond? Naast klassiekers als Do-re-mi, Edelweiss en Wie weet er wat we moeten met Maria? kent de musical ook twee liedjes die niet in de film voorkomen: Zo bloedt de liefde dood en Wat kan het je schelen? Beide songs worden gezongen door barones Elsa Schraeder (Ellis van Laarhoven). De liedjes stonden ook in het originele script van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein en zaten tevens in de Broadway-voorstelling van 1959.

{googleads right}Feest

Andere liedjes, die wel in de filmversie voorkomen, kregen in de Efteling-uitvoering een nieuwe plek. Iets waar ik zielsveel van hou (My Favorite Things) wordt in Kaatsheuvel al aan het begin gezongen, als Maria nog in het klooster is, en niet tijdens de onweerscène op de slaapkamer van de gouvernante. Daar wordt nu het lied De boer en de boerin gezongen, een bewerking van The Lonely Goatherd – in de film opgevoerd tijdens het marionettenspel. Ondanks de twist die aan de musical is gegeven ten opzichte van de film blijft de voorstelling zeer herkenbaar en om die reden een feest om naar te kijken.

Zaal

Met zeven hoofdrolspelers, zes kinderen, achttien esembleleden, zeventien creatives, achttien technici achter de schermen en een orkest van elf musici is The Sound of Music de grootste productie de ooit in de theaterzaal van de Efteling heeft gestaan. Er is optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het grote theater: nonnen schrijden door de zaal, de kinderen Von Trapp lopen met oom Max Dettweiler (Koen Crucke) vlak langs het publiek, de villa zakt uit de kap van het theater op het toneel en bomen en bergen verschijnen als bij toverslag voor de ogen van de enthousiaste toeschouwers. Dat publiek ziet op de achterkant van het programmaboekje de bekende Sound of Music-kreet Tot ziens. Vaarwel. Auf wiedersehen. Adieu. Geen holle leus: deze topmusical vol kippenvelmomenten en ’tranen-in-de-ogenblikken’ is een (her)bezoek méér dan waard!

Cast en producers - Foto: (c) Parkplanet

Hoofdrolspelers en producers van The Sound of Music

© 28-9-2008 TEKST & FOTO’S: PARKPLANET  

Meest bezochte parkprofielen