Duingalow in Duinrell

Senioren in opmars

Duingalow in Duinrell

‘Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst.’ Een stelregel die voor het hele bedrijfsleven, maar zeker ook voor het toerisme opgaat.

Nederland telt op dit moment 5,4 miljoen vijftigplussers. Senioren vormen een steeds belangrijkere groep consumenten binnen de dagrecreatiebranche omdat ze veel tijd hebben, over toenemende financiële middelen beschikken en er graag op uit trekken. Uit onlangs verschenen onderzoeksgegevens van het ContinuVakantie-Onderzoek van NBTC NIPO Research blijkt dat Nederlandse vijftigplussers jaarlijks 1,1 miljard euro uitgeven aan binnenlandse vakanties. Dat is maar liefst 42 procent van alle binnenlandse vakantiebestedingen. Vooral middellange vakanties in eigen land (vijf tot acht dagen) zijn bij de actieve senioren populair.

Doelgroepdenken

Attractieparken spelen steeds vaker in op de specifieke behoeften van senioren. De tijd dat een park zich sterk richtte op één doelgroep binnen de Nederlandse samenleving is voorbij. Parken proberen door een divers aanbod meer doelgroepen aan te boren. De strategie die Walibi Holland – toen nog Six Flags Holland geheten – enkele jaren geleden ontwikkelde om onder de noemer Rollercoaster Capital of Europe vooral de jongeren naar zich toe te trekken, is overboord gezet als onrendabel. Het park probeert nu, net als alle collega’s, naast jongeren, ook families met kinderen en senioren aan zich te binden.

{googleads right}Kwaliteitsbewust

De groep vijftigplussers, die ruim een derde van de totale Nederlandse bevolking omvat, wil niet graag apart benaderd worden. Daarvoor is de doelgroep ook te divers. Senioren hebben wel hun eigen voorkeuren, waar attractieparken steeds meer op willen inspelen. Nederlandse senioren zijn doorgaans kritisch, kwaliteitsbewust en gesteld op hun zelfstandigheid en keuzevrijheid. Ze hebben de behoefte en de tijd om rustig van een park te genieten en overwegen om die reden ook vaak een meerdaags bezoek. Parken met kwalitatief goede overnachtingsmogelijkheden profiteren daarvan. Zo zijn de Duingalows in Duinrell steeds meer in trek bij senioren. Niet alleen in het naseizoen, maar ook tijdens het hoogseizoen en de vakantieperiodes zijn er in het vakantiepark vaker actieve senioren te zien, constateert het Wassenaarse pretpark. Het betreft dan veelal opa’s en oma’s met kleinkinderen, al dan niet vergezeld van de ouders of verzorgers.

Vertrekpunt

Uit enquêtes blijkt dat er buiten de vakantieperioden veelal 65-plussers in de bungalows van Duinrell verblijven. Reden om voor Wassenaar te kiezen is de ligging – vlakbij duinen, strand en zee – die een ideaal vertrekpunt vormt voor fiets- en wandeltochten. Ook slechtweervoorzieningen als het Tikibad zijn een belangrijke toegevoegde waarde, blijkt uit parkonderzoeken. Daarnaast worden de vele keuzemogelijkheden voor een weekend, midweek of weekje-weg door senioren als een pluspunt ervaren.

© 2008 TEKST: PARKPLANET – FOTO: DUINRELL

Meest bezochte parkprofielen