Stormstruck in Epcot

Storm op komst

Stormstruck in Epcot

De afgelopen dagen is weer pijnlijk duidelijk geworden hoezeer de Amerikanen waakzaam moeten zijn voor stormen en orkanen.

In Epcot is een nieuwe interactieve presentatie geopend die de inwoners – met name ook van de staat Florida – moet wijzen op het belang van aanpassingen aan hun huis. Stormstruck laat bezoekers zien hoe een verstevigde woning zware stormen beter kan doorstaan.

Stormologist

Stormstruck, een verhaal over twee huizen wordt aangekondigd als een ‘interactieve en educatieve tentoonstelling’ en is gehuisvest in Innoventions East, een vleugel aan het kogelronde gebouw van Spaceship Earth. Bezoekers zien twee kleurrijke huizen; één door een storm danig door elkaar geschud (de ingang) en één nog geheel intact (de uitgang). In de hoofdshow laat een ‘stormologist’ dertig gasten tegelijk zien wat voor een effect een orkaan heeft op een woning. Met 3D-brilletjes op krijgen de gasten op twee schermen een videopresentatie voorgeschoteld waarin een compleet huis aan flarden wordt geblazen. De beelden worden versterkt door effecten in de zaal zoals windvlagen en waterstralen.

{googleads right}Aanpassingen

In een volgende fase stelt de ‘stormologist’ acht vragen over aanpassingen aan de woning. Bezoekers kunnen met een stemkastje telkens het in hun ogen juiste antwoord kiezen. Een vraag is bijvoorbeeld: welke boom kun je het beste in je tuin zetten, een naaldboom of een magnolia? Het antwoord is ‘een magnolia’ omdat een naaldboom ondiepe wortels heeft en daardoor sneller door een orkaan omver kan worden geblazen, met alle gevolgen van dien. De aanpassingen (aan dakvorm en -bedekking, deuren en ramen) die door de meerderheid worden voorgesteld worden ook daadwerkelijk op het huis ‘uitgevoerd’. Vervolgens raast de orkaan weer over de virtuele wijk en krijgen de kijkers te zien wat het verschil is met de eerste keer, toen de woning nog niet stormvast was.

Educatief

Stormstruck heeft vooral ook een educatief karakter en wil bezoekers wijzen op het belang van goede aanpassingen aan hun huis in het geval een orkaan de woning treft. De attractie in Epcot heeft een ander karakter dan het spectaculaire Twister in Universal Studios, waar bezoekers lijfelijk ervaren hoe stormeffecten in een film worden gemaakt. Stormstruck in Epcot is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

© 2008 TEKST: PARKPLANET – FOTO: DPT

Meest bezochte parkprofielen