Gasten bij een plattegrond in de Efteling

Efteling gezelligste, Toverland leukste

Gasten bij een plattegrond in de Efteling

De Efteling is het gezelligste pretpark van Nederland.

Het park in Kaatsheuvel bezet een vierde plaats in de top tien Gezelligste dagjes uit, na de festivals Pinkpop, Oerol en Festival Mundial. Efteling is het enige pretpark in deze top tien. In de top tien Leukste uitjes van Nederland streeft Toverland de Efteling voorbij. Het park in Sevenum belandde op een eervolle vierde plaats, terwijl het Brabantse pretpark op plek acht staat.

986 Bestemmingen

De top tiens werd samengesteld door ruim 44.000 bezoekers van de website Er op uit van de NS. In totaal testten zij 986 bestemmingen voor een dagje uit op waar voor je geld, gezelligheid, romantiek, leerzaamheid, vriendelijkheid van het personeel, de koffie en natuurlijk de toiletten. Zowel Toverland als Efteling kwam goed uit de bus in de top tien Leukste uitjes van Nederland met een vierde en achtste plek. Het allerleukste uitje is volgens de stemmers het festival Oerol, gevolgd door Pinkpop. Sprookjeswonderland in Enkhuizen eindigde op een derde plaats. Ook musea (Drents Museum en Kröller-Müller), Festival Mundial en het strand (Zandvoort en Noordwijk aan Zee) eindigden in de top tien van leukste uitjes.

{googleads right}Liever naar de dierentuin

De Efteling is door dit onderzoek officieel het meest geteste uitje van het land. Kinderen vinden de Efteling na Attractiepark Slagharen het leukst van alle uitjes. Pubers zetten de Efteling ook op de tweede plek. Tieners zijn daarnaast gek op Walibi Holland (zesde plaats in hun top tien) en Attractiepark Slagharen (achtste plek). Opvallend is dat pubers meer van dierentuinen houden dan van attractieparken.

Lekkerste patat

Pretparken kwamen ook nog in andere top tiens van het onderzoek voor. Toverland is geliefd bij vrouwen (tweede plaats in hun top tien), Efteling doet het weer beter bij mannen (achtste plaats in hun top tien). Bij het onderzoekje naar de lekkerste patat eindigde Drouwenerzand in Drouwen op twee, Toverland op vijf en Sprookjeswonderland op zes.

Schone toiletten

Vriendelijk personeel vind je in Toverland (vierde plaats) en de Efteling (op tien). In pretpark Drouwenerzand krijg je het meeste waar voor je geld, maar ook een dagje Sprookjeswonderland is volgens de stemmers een goede deal (plek drie). Toverland tenslotte heeft ook nog eens heel schone toiletten (plaats vijf in die top tien).

© 2008 TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen