Furious Baco

Snelle jongens

Furious Baco

Achtbaan Furius Baco in Port Aventura is de snelste achtbaan van Europa en de enige die enige die in de wereldwijde top tien staat.

Qua snelheid moet Furius Baco negen andere roller coasters voor laten gaan.

206 Kilometer

Furius Baco in Port Aventura haalt een topsnelheid van 135 kilometer en is daarmee de allersnelste achtbaan van Europa. Maar wereldwijd moet de Spaanse roller coaster nog heel wat collegabanen voor laten gaan, blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse website About.com. Met stip op één staat Kingda Ka in Six Flags Great Adventure in de Amerikaanse staat New Jersey. De karretjes – die over een ongekende heuvel van 139 meter schieten – halen een snelheid van 206 kilometer per uur. Niet vreemd dat Kingda Ka door heel wat bezoekers als een té heftige ervaring wordt gezien.

{googleads right}Top drie

Kingda Ka wordt op de voet gevolgd door Top Thrill Dragster in Cedar Point, in de Amerikaanse staat Ohio. Met 193 kilometer staat deze megacoaster stevig op de tweede plaats. De top drie wordt vol gemaakt door Dodonpa in het Japanse Fuji-Q Highland. Tijdens de 55 minuten tellende rit haalt deze coaster een snelheid van 172 kilometer per uur.

Snelheidsmonster

Andere snelle jongens zijn Tower of Terror in het Australische Dreamworld en Superman The Escape in Six Flags Magic Mountain ten noorden van Los Angeles. Beide banen halen op hun hoogtepunt 161 kilometer. Het laatste park heeft nóg een snelheidsmonster binnen haar hekken staan: Goliath, met een top van 137 kilometer.

Meerdere achtbanen

Ook andere parken houden het niet bij één kilometervreter: Cedar Point heeft naast de al genoemde Top Thrill Dragster ook nog Millennium Force (150 kilometer per uur) en Fuji-Q Highland biedt ook nog Fujiyama (130 kilometer).

Racecircuit

Europa komt er met slechts één snelheidsduivel bekaaid van af in de top tien. Daar komt verandering in als in 2009 op de Duitse Nürburgring de Nürburgring Race Track open gaat. Dan heeft ons continent meteen de nummer 1-positie te pakken, want deze racemachine heeft een topsnelheid van 217 kilometer. Of je de Nürburgring Race Track een echte achtbaan mag noemen is echter nog maar de vraag: het gevaarte kent geen heuvels en scherpe bochten. Het traject wordt gebouwd in één rechte lijn en loopt parallel aan het racecircuit van Nürburg.


© 2008 TEKST: PARKPLANET – FOTO: THECRYPT

Meest bezochte parkprofielen