Wakobato in Phantasialand

Buren vreesden gejuich van Wakobato

Bij de bouw van de nieuwe attractie Wakobato in 2009 werd Phantasialand weer geconfronteerd met buren die bang zijn voor geluidsoverlast.

Phantasialand was al ver met de bouw van de nieuwe attractie Wakobato, een interactieve boottocht op het meer waar vroeger het sprookjespad omheen lag. Aan het meer grenzen de tuinen van diverse omwonenden. Zij vreesden dat kreten van enthousiaste bezoekers en het aandrijfsysteem van de twaalf boten hun rust zou verstoren. De gemeente Brühl had echter al een vergunning afgegeven voor de bouw van Wakobato. De buren spanden, gesteund door een plaatselijke bewonersvereniging, een rechtszaak aan tegen het Duitse pretpark.

Water schieten

Bezoekers die een vaartochtje maken in een bootje van Wakobato kunnen met mechanische pompen water afvuren op doelen en daarmee visuele effecten in gang zetten. Zij kunnen niet – zoals bij veel zogenaamde Splash Battles in andere pretparken – op elkaar mikken. Toch vreesden de buren die direct aan de vijver van Phantasialand wonen geluidsoverlast door kreten en gejuich van bezoekers die een ritje maken in de nieuwe attractie.

Ergerlijk geluid

Phantasialand heeft een geluidslimiet van 45 decibel, vergelijkbaar met een snelweg. Volgens de buurtvereniging echter zouden de duizend gasten per uur die een tochtje maken in Wakobato geluid produceren dat vergelijkbaar is met vrolijke bezoekers in een openluchtzwembad. En dat is volgens hen veel ergerlijker dan het monotone geluid van een autoweg.

Gevoelige kwestie

Phantasialand-directeur Ralf-Richard Kenter zei in de plaatselijke krant Kölner Stadt-Anzeiger dat het park niet zit te wachten op opwinding over Wakobato. “We hebben de omwonenden in een vroeg stadium bij de nieuwe attractie voor het seizoen 2009 betrokken omdat we weten dat het om een gevoelige kwestie gaat. We willen er alles aan doen om escalatie van het conflict te voorkomen.”

2009 © Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen