Achtbaan Dragon Kahn in Port Aventura

Terugval beperkt

Achtbaan Dragon Kahn in Port Aventura

Port Aventura heeft in 2008 3.600.000 bezoekers ontvangen. Spaanse kranten kopten vervolgens dat het pretpark vijfhonderdduizend mensen minder binnen de poorten had gekregen dan in 2007.

Maar vergeleken met de officiële cijfers van de Themed Entertainment Association (TEA) viel het park ‘slechts’ honderdduizend bezoekers terug.

Teller

Port Aventura sloot op 6 januari tijdelijk de poorten en maakte daarna de bezoekcijfers over 2008 bekend. De teller bleef steken op 3,6 miljoen gasten. Volgens Spaanse kranten, waaronder zakenkrant El Economista, was dat een verlies van een half miljoen bezoekers in één jaar. In 2007 zou Port Aventura nog 4,1 miljoen klanten gelokt hebben.

{googleads right}Ander beeld

Cijfers van de TEA, opgesteld door Economics Research Assiociates (ERA), geven echter een ander beeld. Volgens de Amerikaanse brancheorganisatie haalde Port Aventura in 2007 3.700.000 bezoekers. De terugval in 2008 zou volgens die getallen dus beperkt zijn gebleven tot honderdduizend gasten.

Top 25

In de wereldwijde top 25 van TEA over 2007 bereikte Port Aventura een 25e plaats. Enkele Europese parken eindigden zelfs nog hoger: Disneyland Park in Parijs op een vijfde plek met twaalf miljoen bezoekers, Tivoli in Kopenhagen op een 22e positie met 4,11 miljoen bezoekers en Europa-Park in het Duitse Rust op de 23e plek met vier miljoen bezoekers. Het bestbezochte park ter wereld is het Magic Kingdom in Walt Disney World, met in 2007 ruim zeventien miljoen bezoekers. 

© 2009 TEKST: PARKPLANET – FOTO: JOAO MAXIMO

Meest bezochte parkprofielen