De feestelijke openingsdag van Disneyland

Trubbels en triomfen

De feestelijke openingsdag van Disneyland

Op 17 juli 1955 wordt geschiedenis geschreven: die dag opent Disneyland in Anaheim de poorten. Het wordt een zondag vol trubbels en triomfen.

In plaats van de verwachte tienduizend hooggeplaatste genodigden komt op de premièredag van Walts geesteskind het driedubbele aantal bezoekers opdraven. Het park – het eerste in zijn soort ter wereld – kan die onverwachte bezoekersstroom niet aan. Alles wat maar fout kan gaan in een attractiepark gaat die dag ook fout.

Criticasters

Ondanks alle ellende op de openingdag wordt de uitgekomen droom van Walt Disney toch razend enthousiast ontvangen. Disney zelf viert triomfen: al op de eerste dag snoert hij de criticasters, die beweerden dat zijn nieuwe onderneming nog voor kerstmis failliet zal zijn, de mond. In september kan Disney al de miljoenste bezoeker in zijn droompark verwelkomen.

Openingsdag

De openingsdag van Disneyland – 17 juli 1955 – werd de dag die Walt Disney zelf ‘Black Sunday’ noemt, maar waarop hij misschien wel zijn allergrootste zege viert.

> LEES MEER OVER DE PREMIÈRE VAN DISNEYLAND

© TEKST: PARKPLANET – FOTO: DISNEY

Meest bezochte parkprofielen