De Brandenburger Tor in Phantasialand is bijna verleden tijd

Sloop wacht Brandenburger Tor

Phantasialand laat de sloopkogel landen op de Brandenburger Tor, de beroemde Berlijnse poort die in het Duitse pretpark in de verhouding 1 op 2 werd nagebouwd.

De Brandenburger Tor in het themagebied Alt Berlin was bijna veertig jaar een prominent bouwwerk in het hart van Phantasialand. Duitse film- en televisiesterren lieten zich graag bij het monument in Phantasialand portretteren. De poort werd negen jaar na het oprichten van de Berlijnse Muur gebouwd. Als openingsstunt vertrok een paardenkoetsje op 9 maart 1970 van de echte Brandenburger Tor in Berlijn naar Brühl. Twaalf dagen later kwam de koetsier in Phantasialand aan, precies op tijd voor de openingsceremonie van Alt Berlin. De Berlijnse ingangsstraat van het park inclusief een replica van de wereldberoemde poort werden op 21 maart 1970 geopend. De totale bouwkosten bedroeg 3,5 miljoen Duitse Mark (bijna 1,8 miljoen euro).

Nieuwe attractie

Phantasialand heeft lang nagedacht voordat ze het besluit nam om de historische Berlijnse poort daadwerkelijk met de grond gelijk te maken. Volgens de pretparkeigenaren speelden sentimenten een grote rol bij de twijfels. Maar het park kampt, door zijn zeer compacte grondgebied, constant met ruimtegebrek. De vrijkomende grond zal in de toekomst worden gebruikt voor de bouw van een nieuwe attractie.

Quadriga

Het vierspan dat boven op de Brandenburger Tor staat, zal worden gespaard. De zogenaamde quadriga is door Phantasialand aangeboden aan diverse musea, maar nog zonder positief resultaat. De renwagen met de vier paarden zal voorlopig in een plantsoen in het park worden geplaatst.

2009 © Parkplanet – Foto: Miracle Marc

Meest bezochte parkprofielen