De inmiddels afgebroken Maliboomer in Disney's California Adventure

Gillen is een probleem

Geluid van bezoekers vormt een probleem voor pretparken.

De inmiddels afgebroken Maliboomer in Disney's California Adventure

Geluid van bezoekers vormt een probleem voor pretparken.

Het geluid dat achtbanen produceren is voor pretparken vooraf redelijk goed in te schatten. Door metingen bij prototypes en vergelijkbare banen kunnen fabrikanten vrij nauwkeurig aangeven hoeveel decibel een achtbaanritje produceert. Daarmee voorkomt een park dat een roller coaster op het verlanglijstje heeft staan dat het geconfronteerd wordt met een te luidruchtige attractie. Grootste probleem is dan ook niet het mechanische geluid van de achtbaan, maar de moeilijk meetbare vocale reacties van de berijders.

Botsende belangen

Attractieparken worden meestal gebouwd in gebieden met een grote bevolkingsconcentratie, of groeien midden in een dichtbevolkte omgeving uit van een klein parkje naar een miljoenenattractie. Niet zelden botsen vervolgens de belangen van de omwonenden en het park. Om bezoekers te blijven trekken, moeten de attracties steeds groter en spectaculairder worden. Met problemen als horizonvervuiling en geluidsoverlast tot gevolg.

Glazen overkapping

Een park dat recentelijk te maken heeft gehad met klagende buren is Legoland in het Engelse Windsor, ten westen van Londen. Omwonenden mopperden over het geluid van gillende gasten die een ritje maakten in de Jungle coaster, een zogenaamde wilde muis-achtbaan met scherpe haarspeldbochten. Om tegemoet te komen aan de buren bouwde Legoland een glazen overkapping op elk vierpersoons karretje, dat nu een haast angstaanjagend stil ritje maakt over de baan.

Scream shields

Ook Disney werd met het probleem van enthousiaste gasten geconfronteerd. De bezoekers die in de 55 meter hoge vrijevaltoren Maliboomer in California Adventure in Anaheim stapten, produceerden meer geluid dan de regels van de Californische stad toelieten. ’s Avonds ligt het geluidsniveau dat het stadsbestuur aanvaardbaar acht lager dan overdag. Disney kwam met een oplossing: de stoeltjes van de Maliboomer zijn voor zien van een scream shield om ervoor te zorgen dat het pretpark binnen de wettelijke geluidsnormen blijft. Inmiddels is de Maliboomer zelfs verwijderd uit het themapark.

Geluidsmuur

Andere parken kozen niet voor overkapping of afscherming van de karretjes of stoeltjes, maar bouwden complete geluidsmuren om hun achtbanen heen. Het park Tivoli Friheden in de Deense stad Aarhus heeft om elke baan een hoog glazen scherm gebouwd. Europa-Park pakt het weer anders aan. Het Zuid-Duitse pretpark monteerde een geluidscherm langs de 73 meter hoge heuvel van de achtbaan Silver Star.

De nieuwe achtbaan in Duinrell
De nieuwe achtbaan van Duinrell

Onbedaarlijk gillen

Pretparken die het komende jaar geconfronteerd dreigen te worden met de overschrijding van de gemeentelijke geluidsnormen door gillende gasten zijn Duinrell en Phantasialand. Het Duitse park opent volgende maand een interactieve boottocht, Wakobato. De tuinen van de buren grenzen direct aan het meer waarop de attractie is gebouwd. De omwonenden vrezen dat bezoekers door de waterpret onbedaarlijk zullen gaan gillen. En dat is volgens hen erger dan de mechanische geluiden van een attractie. Phantasialand heeft daarop besloten dat de gasten in Wakobato niet met water op elkaar kunnen schieten – zoals in vergelijkbare attracties in andere parken gebruikelijk is – maar uitsluitend op geluidloze doelen.

Geluidsmeters

Net als Phantasialand heeft ook Duinrell een maximale geluidslimiet van 45 decibel, vergelijkbaar met een snelweg. De nieuwe loopingachtbaan Falcon past binnen die geluidsnormen. Onvoorspelbaar is echter wat de bezoekers zullen gaan doen: hoe hard zal de rollercoaster hen doen schreeuwen van pret en angst? Ochtendblad De Telegraaf meldt dat het park mogelijk met speciale borden de bezoekers zal vragen niet al te hard te schreeuwen. Wassenaar zal met geluidsmetertjes de gillers controleren. Bij overtredingen krijgt Duinrell eerst een waarschuwing en daarna een boete, heeft de gemeente al laten weten.

© 2009 PARKPLANET – FOTO: PHAQUES

Meest bezochte parkprofielen