Westernstadje in Port Aventura

Huizenproject in de ijskast

Westernstadje in Port Aventura

Bij Port Aventura worden voorlopig geen vakantiehuizen gebouwd.

Het uitbreidingsplan van het Spaanse pretpark gaat de ijskast in tot de financiële crisis is overgewaaid.

Hotel Gold River

De bouw van 2500 vakantiewoningen was onderdeel van een groot uitbreidingsproject, waarvan ook een golfcomplex, een strandclub en een hotel grenzend aan het themagebied Far West deel uitmaakten. De golfbaan en de beach club zijn inmiddels geopend en het nieuwe hotel Gold River opent dit seizoen.

Storm

Met de bouw van het nieuwe vakantiecomplex is een investering gemoeid van vierhonderd miljoen euro. Volgens investeringsmaatschappij Criteria, een onderdeel van Port Aventura-eigenaar bank La Caixa, heeft het geen zin om het project gedurende de financiële crisis door te zetten. De financier wil wachten met realisatie ‘tot de storm is gaan liggen’.

{googleads right}Tweede huis

Een groot gedeelte van de 2500 voorziene woningen is bestemd voor de vrije verkoop. Op de onroerendgoedmarkt is vooral het segment van tweede huizen aan de Spaanse kust ingezakt. Investeerder Criteria wil het plan voor het vakantiedorp weer oppakken zodra de financiële situatie in Spanje weer verbetert. Alle vergunningen voor de bouw zijn inmiddels verleend.

Village

Eerder al werd het plan voor een groot winkel- en uitgaanscentrum afgeblazen. Het Port Aventura Village zou ruim honderd winkels, bioscoopzalen, een bowling en diverse eet- en uitgaansgelegenheden gaan omvatten. De kosten van het complex waren beraamd op 185 miljoen euro en zouden gefinancierd worden door een externe geldverstrekker.

Minder winst

Port Aventura ondervindt duidelijk de gevolgen van de crisis: de winst kwam over 2008 kwam ruim 77 procent lager uit dan het jaar daarvoor. De baten over 2007 bedroegen 15,2 miljoen euro, tegenover 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het bezoekersaantal liep met honderdduizend terug, naar 3,6 miljoen gasten in 2008.


© 2009 TEKST: PARKPLANET – FOTO: OLIVIER BRUCHEZ

Meest bezochte parkprofielen