Zweefmolen

Wel of geen goede zomer?

Zweefmolen

Wordt 2009 wel of geen goed jaar voor de pretparken? Heel goed, denken ze bij de Efteling en Duinrell. 

De komende zomer wordt druk, want mensen blijven vanwege de kredietcrisis dichter bij huis. In Vlaanderen weten ze dat zo net nog niet. Daar ondervindt men dat bezoekers juist minder dagjes uit maken.

Geen verre reizen

Het verleden heeft geleerd dat als het economisch slecht gaat de attractieparken daar van profiteren. “Als mensen verre reizen laten schieten, kiezen ze wel voor dagjes uit. Ze willen toch iets leuks doen”, zegt Efteling-woordvoerster Jennifer Welage in het Brabants Dagblad. “De verwachting is dat Nederlanders hun eigen land opnieuw gaan ontdekken. Alleen het weer moet wel meezitten”, stelt woordvoerder Peter Wijnen van Duinrell.

{googleads right}Niet rijk rekenen

Woordvoerder Maurice Nieuwland van Libéma – onder meer van Beekse Bergen en Dierenrijk – merkt dat touroperators steen en been klagen over de boekingen naar de zon. “Van uitstel komt waarschijnlijk afstel en daar profiteren wij van. Mensen willen toch een dagje uit, want zes weken thuis is heel lang. Of ze boeken een vakantie dichterbij huis en doen een paar extra uitstapjes.” Tegen Omroep Brabant zegt Nieuwland dat een dagje uit voor mensen redelijk overzichtelijk is, omdat zij daarover op korte termijn nog kunnen beslissen. “Bij een dagje uit geef je het geld uit op de dag zelf, terwijl je bij een vakantie nu al een aanbetaling moet doen. Wij gaan ons niet rijk rekenen; we zijn van veel meer factoren afhankelijk, zoals van het weer. Maar we verwachten wel dat de kredietcrisis zeker extra bezoekers gaat opleveren.”

Kwart minder

In Vlaanderen klinken andere geluiden. Onderzoek daar wijst uit dat de Vlamingen tussen oktober 2007 en september 2008 een kwart minder uitstapjes maakten dan het jaar daarvoor. De teller daalde van 4,3 dagjes uit in een jaar uit naar 3,4. Reden was onder meer het slechte weer en het thuisentertainment zoals Wii en flatscreen.

Springkasteel

Vooral de ‘klassieke dagjes uit’ als pretpark, dierentuin en strand hebben te lijden onder de terugval, stelt trendwatcher Herman Konings in De Standaard. “Want waarom zou je naar de Efteling gaan als er een springkasteel staat in je eigen straat?” 


© 2009 PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen