Goofy's Barnstormer in het Magic Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

Bezoekersaantallen stabiel

Goofy's Barnstormer in het Magic Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

De bezoekersaantallen voor attractieparken zijn wereldwijd gemiddeld gelijk gebleven.

Dat blijkt uit cijfers van de Economics Research Associates (ERA) en de Themed Entertainment Association (TEA) over 2008. Het MAGIC KINGDOM in Walt Disney World in Florida blijft het drukst bezochte park ter wereld. Het DISNEYLAND PARK bij Parijs voert de Europese lijst aan.

Vierde kwartaal

Gemiddeld genomen hebben de grote pretparken wereldwijd in 2008 evenveel bezoekers ontvangen als in 2007. Vooral het laatste kwartaal gooide roet in het eten; toen was bij veel onderneming de economische crisis merkbaar. De zogenaamde destination parks – parken waarvoor men verder moet reizen en waar men meestal blijft overnachten – hadden meer last van de financiële dip dan regionale parken die hun bezoekers uit een omtrek van tweehonderd kilometer halen.

{googleads right}Vierde plaats

Het meest bezochte park ter wereld blijft het Magic Kingdom in Florida, met iets meer dan zeventien miljoen bezoekers. Het originele DISNEYLAND in Anaheim, Californië, bezet een tweede plaats met 14,7 miljoen bezoekers. Het Disneyland Park bij Parijs staat sterk op een vierde plaats, na TOKYO DISNEYLAND. De twee Disney-filialen haalden respectievelijk ruim twaalf en ruim veertien miljoen bezoekers.

Investeren

Ook in Europa bleven de bezoekersaantallen van pretparken in 2008 gemiddeld steken op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. Positieve uitzondering was Disneyland Parijs, waar veel geïnvesteerd werd in het vijftienjarig bestaan van het resort. Dankzij een uitgekiende marketingstrategie kenden beide parken een groei in het aantal bezoekers. Disneyland kwam uit op bijna 12,7 miljoen bezoekers, de teller van WALT DISNEY STUDIOS kwam tot stilstand op iets meer dan 2,6 miljoen gasten.

Nederlandse parken

De Europese top drie bestaat verder uit EUROPA-PARK in het Duitse Rust (vier miljoen bezoekers) en TIVOLI in Kopenhagen (3.972.000 gasten). Het eerste Nederlandse park is EFTELING, op een vijfde plaats van de Europese ranglijst (3,2 miljoen bezoekers), voorafgegaan door het Spaanse PORT AVENTURA met 3,3 miljoen gasten. Ook DUINRELL heeft een plekje gevonden in de Europese top twintig; op een negentiende plaats met 1.356.000 bezoekers.

© 2009 PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen