Bouwen aan je eigen achtbaan

Technisch Toverland

Bouwen aan je eigen achtbaan

Driehonderd leerlingen van Limburgse scholen hebben na een bezoek aan Toverland hun eigen achtbaan gebouwd.

Op die manier wordt getracht hen enthousiast te maken voor techniek.

Achtbanen

Aan het project Techniek betovert nemen driehonderd leerlingen van negen Limburgse basisscholen en een vmbo-school deel. Het project beslaat drie dagen. Op de eerste dag zoeken leerlingen op hun eigen school via internet informatie over achtbanen. Door zelf modelachtbanen te ontwerpen en bouwen, leren ze over de constructies van deze attracties. Op de tweede dag brengen de scholieren een bezoek aan Toverland. Hier krijgen ze de opdracht om naar de techniek achter de attracties te kijken, zoals rem-, wiel-, lift- en lanceersystemen. Ze gebruiken hier onder andere digitale fotocamera’s voor en proberen de attracties tussendoor ook uit.

Dagelijks leven

De afsluiting van het project vindt op school plaats. Tijdens de derde dag wordt de techniek in Toverland besproken. Er worden relaties gelegd naar toepassingen van dezelfde technieken in het dagelijkse leven van de leerlingen. Ook presenteren ze elkaar wat ze allemaal geleerd hebben tijdens Techniek betovert, bijvoorbeeld door de foto’s te laten zien die ze tijdens het bezoek aan het pretpark gemaakt hebben.

{googleads right}Verbreding techniek

Het initiatief voor het project Techniek betovert komt van Paul Dirckx en Roel Martens van Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven. Zij zochten vorig jaar contact met Toverland en het Regiosteunpunt Verbreding Techniek Basisonderwijs in Venlo. Fontys heeft met studenten en docenten ervoor gezorgd dat het concept werd uitgewerkt naar concreet lesmateriaal. Op 19 maart vond de aftrap van het project plaats op de Leonardo-basisschool in Venlo.

Vast onderdeel

“Programma’s als Techniek betovert moeten in de toekomst een vast onderdeel worden van het lesprogramma van basisscholen”, zegt Margriet van Tulder van het Regiosteunpunt Verbreding Techniek Basisonderwijs. “De deelname van een vmbo-school aan de pilot moet uitwijzen of het concept ook daar goed toepasbaar is.” De reacties van leraren en leerlingen zijn tot nu toe zeer positief. Techniek betovert wordt door de deelnemers gekwalificeerd als een leuk en uiterst leerzaam project.


© 2009 PARKPLANET – FOTO: ST0RMZ

Meest bezochte parkprofielen